Federalni ministar ekologije i turizma Edita Đapo rekla je da je ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Bisera Turković, skinuvši sa dnevnog reda sjednice Savjeta ministara odluku o formiranju ekspertskog tima za Trgovsku goru, blokirala borbu zemlje za zaštitu zdravlja stanovništva i ekologije.

Đapo je istakla da je iznenađena postupkom Turkovićeve jer su time spriječeni napori svih nivoa vlasti u BiH da bude formiran ekspertski i pravni tim koji bi zastupao interese BiH.

Đapo je naglasila da je odlukom o izgradnji odlagališta opasnog nuklearnog otpada na granici s BiH, Hrvatska ugrozila zdravlje oko 250.000 ljudi, kao i ekologiju i životnu sredinu u dolini rijeke Une, te široj regiji Krajine, saopšteno je iz federalnog Ministarstva ekologije i turizma.

– Zbog toga meni, kao resornom federalnom ministru ekologije, nije jasna odluka Turkovićeve da u Savjetu ministara blokira borbu naše zemlje za zaštitu zdravlja našeg stanovništva i ekologije. BiH prema svim međunarodnim aktima ima pravo da štiti svoja i prava svojih građana – istakla je Đapo.

Ona je napomenula da bi Turkovićeva, umjesto što blokira formiranje ekspertskog tima, trebalo da komunicira sa svojim kolegom u Hrvatskoj i predloži mu da s ciljem očuvanja dobrih diplomatskih odnosa Hrvatska ne gradi odlagalište nuklearnog otpada na granici s BiH, nego da odredi drugu lokaciju.