Fudbalski savez BiH uključio se u akciju “Integracije migranata kroz fudbal” i na taj način se, automatski, izdigao iznad državnog uređenja “Dejtonske zemlje” dva entiteta i tri naroda.

Piše: Slavko BASARA

Navodno bi Unsko-sanski kanton trebalo da bude “nova otadžbina” mladića, uglavnom vojno sposobnih i identitetski neprovjerenih, koji stižu sa arapskog podneblja. Samim tim i Federacija BiH, u kojoj su devedesetih godina prošlog veka ratovali strani plaćenici – mudžahedini!

Ko je dozvolio, ili blaže rečeno, odobrio Fudbalskom savezu BiH od državnih struktura u BiH takvo ponašanje?

Slažemo se sa UEFA stavom da diskriminaciji nije mesto u sportu, ali samo pod uslovom da lokalnom stanovništvu – kao u ovom slučaju – ne preti opasnost od površno identifikovanih mladića sa svakojakim dokumentima, koji širom BiH prave incidente, napadaju građane, seju strah, a mnogi od njih bili su, po procenama bezbedonosnih službi, u vojsci takozvane Islamske države (ISIS).

Kada bi Evropska fudbalska federacija, kao što nije (dokazano, i usmereno, bezbroj puta protiv srpskog fudbala!), bila dosledna svojih načela ne bi, mimo svog Statuta, priznavala nepriznate države i davala im legitimitet izdižući se direktno, na taj način, iznad Ujedinjenih nacija?! Da zaista ne dozvoljava diskrimaciju u fudbalu Nion bi reagovao u slučaju humanitarca Milorada Arlova koji je na Kosovo i Metohiju u prošli petak nosio lopte, dar Fudbalskog saveza Republike Srpske za FK Moravac iz Kosovskog Pomoravlja i trebalo da otvori turnir u malom fudbalu “Vidovdan 2020” u Sočanici.

Gospodo iz Niona i Fudbalskog saveza BiH je li to diskriminacija u sportu? Kakvu to poruku šaljete?

U drugoj polovini 1995. godine, nakon vojne akcije “Oluja” hrvatske vojske i etničkog čišćenja Republike Srpske Krajine, palo je i 13 zapadnokrajiških opština u BiH u nastavku ofanzive udruženih hrvatskih i muslimanskih snaga, pa je oko 120.000 Srba, pod silom oružja, moralo da napusti svoja vekovna ognjišta od Šatora do Grmeča. Nakon potpisivanja “Dejtonskog sporazuma” u čisto, ili većinski, srpske opštine vratili su se iznemogli starci da ostave kosti tamo gde su rođeni.

Sada Fudbalski savez BiH, uz pomoć vodećih političara iz Unsko-sanskog kantona, te prostore želi da pretvori u “fudbalski” poligon za migrante. Ne bi nas ni čudilo ni iznenadilo, kada bi, u dogledno vreme FS BiH dobijao zahteve da se recimo u Lušci Palanci umesto nekadašnjeg FK Grmeč registruje klub pod imenom “Al Arabi” ili u Krupi na Uni da Bratstvo zameni “Al Mudžahedin”, odnosno u Petrovcu Mladost – “Al Džihad”…

I na kraju jasno pitanje: kako će, uz pomoć kojih trikova, neintegrisano društvo u BiH integrisati migrantsku populaciju pošto joj je “Dejtonska zemlja” samo tranzit ka zapadnoj Evropi, koja je odavno ostala i bez lica, i bez naličja!

Izvor: Sportski žurnal