Aktivnost korona virusa je sve veća i nalazimo se u maksimumu koji će trajati makar još nedjelju dana.

Ove podatke iznio je večeras epidemiolog dr Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa, gostujući u Dnevniku RTS.

Prema njegovim riječima, povećan broj težih slučajeva i pacijenata na respiratorima posljedica je povećane aktivnosti virusa.

– Osnovna stvar je da je došlo do prenosa virusa a prenos se omogućava direktnim kontaktom što znači da je naše ponašanje dovelo do toga – istakao je Kon.

Drugi pik prvog talasa korona virusa u Srbiji pokazuje svoju snagu – u posljednja 24 sata testirano je 8.626 osoba, 272 je pozitivno, a četiri osobe su preminule.

– Osnovno je da shvatimo da je među testiranima, recimo u Beogradu, i do 85 odsto pozitivnih. Epidemiološka situacija je nepovoljna i neophodno je sprovoditi mjere. Zaštita maskama kada ih svi koriste je čak 99 odsto, a ako ih ne koriste svi onda je znatno manja, 30 odsto. Situacija je sada takva da svakoga koga sretnete može biti zarazan i to mora tako da se posmatra – naglasio je Kon.

Kada je riječ o tome da je među oboljelim sve više mladih, Kon kaže da je to uobičajeno kada duži period imate lakšu sliku takozvano prokužavanje, a onda naiđe period kada se situacija naglo pogorša.

Na pitanje da li će biti donijeta odluka o ograničenom okupljanju na otvorenom ili u zatvorenom prostoru, Kon kaže da to nije toliko važno koliko da se poštuju već donijete mjere.

– Da li će nove mjere biti donijeti ili ne odlučiće Krizni štab, ali ukoliko se poštuju već donijete onda nove nisu potrebne – kaže Kon.

Kada je riječ o noćnim klubovima, Kon kaže da ako se budemo oslanjali samo na donošenje mjera imaćemo ekonomsko propadanje ne samo vlasnika tih objekata, već i zaposlenih koji tamo rade kao i njihovih porodica, prenosi Blic.

Srpskainfo