Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je za N1 kako postoji mogućnost da SNSD ne podrži imenovanja Selme Cikotića na poziciju ministra bezbjednosti. On je naglasio da je za to kriva SDA osporavajući kandidate koji dolaze iz drugog naroda.

Dodik je pohvalio bivšeg ministra bezbjednosti Fahrudina Radončića, te dodao da je bio odličan u svom poslu.

Dodao je kako je on svojom ostavkom pokazao da postoje strukture u okviru zvaničnih institucija koje se migrantskom krizom bave na špekulativan način, te ponovio tvrdnje da je više od 3.000 Pakistanaca dobilo lažne vize za ulazak u BiH.

– To je kako smo obaviješteni kao članovi Predsjedništva zvanična politka SDA i on najbolje razotkriva tu priču oko migrantske situacije i to se treba raščistiti. Ne želimo da nijedan naš čovjek ima problem i nećemo dozvoliti migrantima da naprave problem. Ovo je pitanje bezbjednosti i dugoročnog pozicioniranja. Imali smo Radončića koji je radio dobro posao, ali nije bio podržan od bošnjačke komponente. Imali smo odličnog ministra koji nije mogao da radi, nisu dali da radi. Ako se želi dovesti bilo ko ko će biti u funkciji politika koje je napao Radončić, onda smo protiv tih. Selmo Cikotić se nije pokazao korektnim, u njegovim izvještajima je bio veoma tedenciozno loš prema Srbima i Republici Srpskoj. Time se provlači mogućnost da ne damo podršku – rekao je Dodik.

Istakao je kako se trebaju odblokirati imenovanja za RAK, SIPA-u i druge institucije, pa će onda i SNSD podržati ostalo.

– Kada bi se biralo ko kome odgovara nikada ne bi izabrali nikoga, Biseru Turković ne bi prihvatili Srbi, a Bošnjaci neke druge iz srpskog naroda. Neophodan je kompromis, ali on ne može biti u korist jednog naroda ili partije, u ovom slučaju SDA. Mi smo u fazi nepovjerenja otkako BiH postoji po dejtonskim principima – poručio je Dodik.

Izvor: N1