Borba između kadrova Zlatka Ritana i stare plejade političara u Gradskom odboru DNS-a ovih dana dostiže vrhunac. Najbolje tu tvrdnju…

Borba između kadrova Zlatka Ritana i stare plejade političara u Gradskom odboru DNS-a ovih dana dostiže vrhunac. Najbolje tu tvrdnju potvrđuje činjenica da Dejan Zdjelar i pored naklonosti Zlatka Ritana, Gradske uprave i klubova bliskih DNS-u nije postao predsjednik Gradskog fudbalskog saveza Prijedor. Dobio je osam od 19 glasova što potvrđuje da DNS više ne drži konce ni u prijedorskom fudbalu gdje je godinama suvereno vladao.

Nezadovoljstvo u DNS-u kulminiralo je, kako nezvanično saznajemo, kada je Zlatko Ritan, inače v.d.načelnika za infrastrukturu u Gradskoj upravi i potpredsjednik prijedorskog DNS-a, dogovorio sa Milom Mandićem, dosadašnjim predsjednikom Područnog fudbalskog saveza iz Kozarske Dubice prepuštanje tog saveza Kozarskoj Dubici koja ima samo četiri kluba, dok Prijedor trenutno ima 16. Jedini razlog je, tvrde naši izvori, fotelja koja je jedina plaćena u Fudbalskom savezu BiH. Ritan je tako pucao na poziciju člana Izvršnog odbora FS BiH, iako je stari DNS-ov kadar Ranko Vučković za svoj reizbor još ranije bio osigurao podršku stranke i lično Marka Pavića, koji i dalje iz sijenke vuče konce u Prijedoru. Na kraju je Ritan prošao kao bos po trnju, jer je dobio samo pet od 19 mogućih glasova, što je još jedna od unosnih pozicija koju sada više ne kontroliše DNS.

Kulminacija između Ritanovih kadrova i kadrova Marka Pavića u DNS-u nastala je, po našim saznanjima, kada je Zlatko Ritan predsjedniku Dragutinu Rodiću dostavio spisak “starih” direktora i kadrova DNS-a za koje traži smjenu uz zahtjev da se postave njegovi kadrovi. Da ne bude zabune, kako ističu naši sagovornici u DNS-u, Ritan to ne radi da bi podmladio prijedorski DNS već kako bi postavio kadrove koji će mu na tim pozicijama pomoći u kampanji za gradonačelnika Prijedora. Za to je dobio podršku Nenada Nešića koji u Ritanu vidi čovjeka uz čiju pomoć će se i definitivno riješiti Marka Pavića.

Pošto je izvjestan scenario da bi Zlatko Ritan uz Nešićev blagoslov mogao da osigura većinu u prijedorskom odboru DNS-a, “stara” ekipa Marko Pavić, Dragutin Rodić i otpadnik iz SNSD-a Aleksandar Miljuš imaju, kako saznajemo, rezervni plan pa paralelno pripremaju osnivanje Pokreta za Prijedor. Ako izvise u DNS-u, Pavić i Rodić bili bi, po tim izvorima, glavni kandidati Pokreta, samo još nisu prevagnuli koji od njih dvojice će za gradonačelnika, a koji će da predvodi listu za lokalni parlament.

Takođe, na listi Pokreta za Prijedor izvjesno je da bi se mogao naći i Goran Dragojević, odbornik koji je napustio SNSD-e, dok je Aleksandru Miljušu, prema našim izvorima, nakon izbora već obećana pozicija gradskog menadžera. Bila bi to nagrada za okretanje leđa dojučerašnjim stranačkim kolegama i za ustupak DNS-u i SDS-u podnošenjem ostavke na mjesto zamjenika gradonačelnika.

Najveći gubitnik, kako već sada izgleda, je aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković na kojeg ni jedna struja više posebno ne računa u narednom periodu. Zato računaju da će tek imati vruće političko ljeto, bar do 17.avgusta dok se ne objave liste kada će i definitivno biti jasno ko je odnio primat u prijedorskom DNS-u.

gradskiportal.com