Doktor Branimir Nestorović, koji je prehodnih dana opet iznenadio javnost izjavama da se trenutno možda ni ne borimo sa korona virusom, ali da bi svakako trebalo svi da se zarazimo, rekao je da bi trebalo istražiti “od čega je umrlo 11 ljudi” i da Srbija trenutno nije u “ozbiljnoj situaciji”.

– Mi sada nismo u ozbiljnoj situaciji, ali jeste interesantno da je umrlo 11 ljudi. Trebalo bi da Ministarstvo zdravlja oformi grupu i analizira šta se desilo. Mi i Sjeverna Makedonija imamo porast broja obolelih i zaraženih, to je očekivano, ljudi su bili zatvoreni dva mjeseca i sada se zaražavaju. Mene 200 i nešto slučajeva dnevno ne potresa, ali nije jasno zašto imamo povećan mrtvih – rekao je on.

– Patolozi i Ministarstvo zdravlja bi trebalo time da se pozabave, od čega su umrli ti ljudi, sada je već vreme da to analiziramo – rekao je on.

Po pitanju navodnog novog virusa, on je priznao da nema dokaze da je u pitanju “neka nova korona”.

– Nije to novo, bio je prije mjesec dana, i ima povećano prenošenje. Izgleda da nije mnogo ozbiljniji virus, ali jeste interesantno. Epidemija je prvog maja praktično završena, onda je novi talas krenuo u junu i ne izgleda isto. Nisu stariji toliko ugroženi, odjednom radno sposobna, mlada populacija. Slično je u Indiji, oni su primetili da sada mladi oboljevaju. Sad više ne vidimo sve karakteristike prethodnog virusa, zanima me da li je to isti virus jer mi ne liči. Nemam direktnu potvrdu za to – rekao je on.

Epidemiolog dr Predrag Kon izjavio je u petak da ćemo nositi maske do sljedećeg proleća, a direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić rekla je ranije u Jutarnjem programu Prve da testova ima dovoljno, ali da ni “testiranje cele Srbije” neće vrijediti ukoliko se građani ne pridržavaju mjera.

Izvor: Srpskainfo