Epidemiolog Predrag Kon rekao je da će sve do pronalaska vakcine protiv korona virusa, situacija u Srbiji biti “talasasta”, čim dođe do opuštanja građana doći će do porasta broja oboljelih, pa će se desiti pad, sa preduzimanjem mjera i tako na smjenu.

– Virus nam je jasno rekao: “nema sezone kod mene, kod mene je situacija da idem i preko ljeta i preko zime, u bilo koje godišnje doba”. U takvoj situaciji treba da se zna da nošenje maski nije pitanje hoću – neću, već je pitanje obaveze koja će trajati jako dugo – sve do proljeća sljedeće godine – ističe Kon.

Virus ipak nije oslabio

I pored predviđanja struke, virus nije oslabio. I doktor Kon je bio među onima koji su to predviđali, piše Telegraf.

– Ja svoju odgovornost nosim. Ono što je jasno, u trenutku kada smo dizali te mjere, imali smo mirnu situaciju. Vjerovatno će i sada biti tako. Ovo će biti talasasto, ponovo ćemo imati pad, čim dođe do opuštanja biće rast, i biće tako sve do dolaska vakcine. A ako ne dođe do vakcine, moraćemo svi, kad kažem svi – više od pola da se zarazimo. I moramo da radimo postepeno i sa sprovođenjem mjera sprečavamo virus što je moguće više.

Mi nikada nismo imali ovakvu aktivnost virusa kakva je danas u Beogradu, ta aktivnost se može videti kroz kovid ambulante, koje nisu u početku ni postojale, napominje Kon.

– Mi sada znamo na osnovu tih ambulanti i masovnog testiranja da je praktično u nekim opštinama 85 odsto onih koji su imali pozitivan nalaz. To pokazuje da je virus vrlo aktivan i da je moguć prenos čim se priđe na više od metar. U takvoj situaciji, uz broj koji prevazilazi bilo koje ranije brojeve za Beograd, jasno je da virus ima veliki potencijal prenošenja i da u takvim situacijama mora hitno da se reaguje.

Ta naša hitnost ide svojim tempom, ja o ovome pričam ima tačno deset dana. Danas je proglašena vanredna situacija, zašto je to tako preispitivaćemo se kasnije. U ovom trenutku popunjenost bolnica koje rade za kovid pacijente je vrlo visoka, i rade se dopunska proširenja što takođe pokazuje da je vanredna situacija neophodna, gde se ubrzavaju sve te sve mere koje se sprovode.

Vanredno stanje ili situacija

Prema Konovim riječima, vanredno stanje je mjera koja je bila donijeta kada ništa nismo imali. Imali smo jako malo testova – 1.000 a danas radimo 9.000 testova. Vanredno stanje je omogućilo hitne nabavke. Danas to nije neophodno.

Govoreći o 9.000 testova dnevno, dr Kon napominje da su u pitanju svi testovi koji se sprovode. Uglavnom su PCR testovi kod onih koji imaju tegobe ili su posebno pregledani iz epidemiološkoh razloga.

Izvor: Srpskainfo