Zahvaljujući poslaniku SDS-a Draganu Mektiću zaustavljena je procedura usvajanja zakona kojim se mandat stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, predaje u ruke građana BiH – izjavila je za našu TV Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH nakon što je Ustavnopravna komisija tog Doma, dala negativno mišljenje za taj zakon.

Mektić je rekao da je protiv Prijedloga zakona o prestanku mandata stranih sudija jer bi jednog sudiju birao srpski član Predsjedništva BiH, a ne Narodna skupština Republike Srpske.

Pokušaj srpskih stranaka okupljenih oko SNSD-a te HDZ-a da kroz parlamentarnu proceduru ozakone zamjenu stranih sa domaćim sudijama u Ustavnom sudu BiH, ponovo je doživio neuspjeh u Ustavnopravnoj komisiji Predstavničkog doma. Prijedloga zakona po drugi put dobija negativno mišljenje za koje je opet glasao Dragan Mektić.

– Zahvaljujući Draganu Mektiću u suštini je zaustavljen “put i život” zakona koji se ticao odlaska stranih sudija iz Ustavnog suda. Nas je NSRS obavezala da uradimo sve što možemo da usvojimo taj zakon, a imate djelovanje jednog od poslanika čiji je glas presudio da zakon zaustavi svoj život u ovom trenutku – rekla je Snježana Novaković-Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Dragan Mektić objašnjava da je SDS za odlazak trojice stranih sudija ali da se protivi da domaćeg sudiju bira srpski član Predsjedništva kojeg bi potom potvrđivao Dom naroda PS, umjesto NS Republike Srpske. Tvrdi da je time prekršen raniji dogovor političkih stranaka u Banjaluci.

– Ne znam zašto je izigran taj dogovor i umjesto predlagača NSRS što mi je sasvim logično, je promjenjen taj dogovor i izmjenjeno da tog sudiju Ustavnog suda sada predlaže član Predsjedništva iz reda srpskog naroda – rekao je Dragan Mektić, član Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma PS BiH.

Zanimljivo da se Mektić zalaže da Narodna skupština Republike Srpske bira i trećeg sudiju iz Srpske u Ustavni sud BiH, a istovremeno krši stavove Skupštine koji obavezuju predstavnike Srpske u bh institucijama da učine sve da strane sudije odu iz BiH.

– To su sitni mali izgovori, koji nemaju argumentaciju čak i da imate prigovor imali ste pravo na amandmansko djelovanje, međutim kada glasate protiv vi zaustavite put zakona i ne dozvolite nikakvu drugu mogućnost – dodala je Snježana Bursać-Novaković.

Drugo negativno mišljenje znači da Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava definitivno “pada” bez obzira da li će sutra na sjednici Predstavničkog doma biti prihvaćeno ili odbijeno mišljenje Ustavno-pravne komisije.

RTRS