Ljudsko telo je neverovtna “mašina” o kojoj konstantno otkrivamo nove stvari. Tako saznajemo i da duvanje u sopstveni palac može biti izuzetno korisno. U nastavku teksta saznajte zbog čega.

Pod stresom ste (a ko nije?) i dali biste sve kada biste našli način kako da sebi trenutno olakšate pritisak koji osećate sa svih strana? U tome može da vam pomogne – duvanje u sopstveni palac.

Naime, ova tehnika stimuliše rad vagusa, dva ekspanzivna živca u telu, od kojih se svaki proteže s jedne strane tela, krećući od moždanog tkiva prema vratu te se nastavlja u grudi i abdomen. Stimulisanje nerava vagusa usporava rad srca, što pak smanjuje osećaj stresa i smiruje vas.

Palčevi nisu nigde blizu ta dva važna nerva, ali uz pravilnu tehniku mogu da pomognu njihovom stimulisanju. Šta morate da uradite? Stavite palac u usta (kao beba kada sisa palac), okružite ga što jače usnama kako biste stvorili vakuum i jako dunite pokušavajući da nimalo vazduha ne prođe van.

Ova tehnika duvanja u palac stvara pojačani pritisak unutar abdomena i grudi, što stimuliše živac vagus, koji na taj način usporava otkucaje srca, a to se događa zato što pokušavate da izdahnete kroz blokirani disajni put, piše zadovoljna.hr.