Epidemiolog doktor u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Јela Aćimović rekla je da je u Srpskoj došlo do eksponencijalnog rasta zaraženih virusom korona i istakla da je cilj bio da se to izbjegne.

– Od juna imamo porast i to je je eksponencijalni porast. To je ono čega se plašimo i što želimo da spriječimo. Svaka naredna sedmica ima od 40 do 50 odsto više oboljelih. Uzrok je otvaranje granica, nastavak života, jer smo morali tako da radimo – istakla je Aćimović za RTRS.

Ona je izjavila da su se stručnjaci nadali da će toplo vrijeme ublažiti virus, ali da se to nije desilo.

– Okupljanja i razne proslave gdje se glasno govori i pjeva su načini na koji se širi virus. Ta okupljanja su mjesta masovnog širenja virusa – rekla je ona.

Aćimovićeva je navela da su u prethodnom periodu žarištva virusa korona bili Prijedor, Srbac, Modriča i Kozarska Dubica.

– Sada je istok Srpske više zahvaćen. U pitanju su Bijeljina, Višegrad, Zvornik, Nevesinje – dodala je ona.

Ističe da se donekle može pratiti širenje zaraze.

– Ali, u zadnje vrijeme sve veći broj ljudi dolazi sa simptomima, a ne znaju gdje su se zarazili – upozorila je Aćimović.

Naglasila je da je osnovni cilj da se spriječi preopterećenje domova zdravlja

– Na prvom mjestu pratimo novooboljele, ali i one sa težim slikama Sve mjere koje smo do sada preduzimali, uspjeli smo onaj najkritičniji dio da odbranimo. Institut je 24 časa na raspolaganju, pratimo situaciju. Uvijek smo reagovali na vrijeme, nadam se da će tako biti i dalje – zaključila je Aćimović gostujući u Dnevniku RTRS-a.

Izvor: RTRS