U Srpskoj još 121 zaraženi virusom korona, što je rekordan broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije. Najviše novozaraženih i danas je iz Bijeljine.

Nadležni upozoravaju da je do rasta broja zaraženih došlo zbog nepoštovanja propisanih mjera. Najavljuju oštrije kazne za neodgovorne. Raste i broj zaraženih u Federaciji, gdje su registrovana još 123 slučaja.

Sa 25 novih slučajeva, broj trenutno zaraženih u Bijeljini porastao je na 114, od kojih je devet sa težom kliničkokm slikom, a zabilježen je i treći smrtni slučaj. Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić smatra da je uzrok tome otvaranje granica i veći priliv ljudi iz inostranstva, ali i nepoštovanje epidemioloških mjera, zbog čega najavljuje njhova pooštravanja.

– Najveća okupljanja zabilježena su u ugostiteljskim objektima u kojima je organizovana muzika uživo i zbog toga smo zabranili muziku uživo – izjavio je Mićić.

Mićić najavljuje i pojačane inspekcijske kontrole, posebno radnog vremena ugostiteljskih objekata.

Pojačane kontrole, ali prvenstveno usmjerene na poštovanje mjera od strane građana, najavljuje i premijer Republike Srpske Radovan Višković. Novog pooštravanja, kaže, neće biti. Sve mjere ostaju na snazi do 20. jula, ali većina odgovornih ne može biti talac manjine koja ne poštuje mjere, poručio je Višković.

– Ono što smo promijenili, a što smo i najavili, jeste da smo pojačano prisutni sa nadležnim inspekcijskim organima, te će prema neodgovornim biti primjenjivane zakonom propisane sankcije – naglasio je Višković.

Posebno rigorozne kontrole biće za ljude na odgovornim funkcijama, poručio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ocijenivši neprihvatljivim svako ponašanje koje može doprinijeti širenju zaraze.

– Mislim da će tolerancija za bilo kakvu grešku od petka biti proglašena na nulu i da se neće moći objašnjavati da je neko otišao da igra fudbal i onda pola bolnice nema ljekara. Te stvari se više neće moći dešavati – rekao je Dodik.

Povećava se i broj pacijenata na bolničkom liječenju. U UKC Srpske trenutno ih je 46, sedmoro je na intenzivnoj njezi, dok su tri pacijenta u teškom stanju na respiratorima, potvrđeno je iz ove ustanove. Јoš 85-oro je hospitalizovano u opštim bolnicma.

I ljekari smatraju da je nepoštovanje mjera glavni uzrok pogoršane epidemiološke situacije.

– Virus je među nama, moramo se navići na to i poštovati sve mjere – izjavila je infektolog na Klinici za infektivne bolesti na UKC Srpske Zvezdana Vuković.

Ono što zabrinjava su najave novog, još jačeg udara epidemije, na jesen, ali Srpska čini sve da bude spremna ako se to desi, kaže premijer. Uvjerava da će opreme i medicinskih sredstava biti dovoljno, a u planu je i pravljenje Kovid bolnice na mjestu stare hirurgije u Banjaluci.

– U narednih nekoliko dana očekujemo procjene troškova – rekao je Višković.

Do sada je u Srpskoj potvrđeno 2.813 slučajeva virusa korona, u FBiH 3.015, u distriktu Brčko 41, pa je ukupan broj oboljelih u BiH, do sada, 5.869, od čega se 2.769 oporavilo.

Registrovano je 209 smrtnih slučajeva – u Srpskoj 134, FBiH 70 i 5 u Brčkom.

Procijenjena ekonomska šteta u Republici Srpskoj do sada, iznosi oko milijardu maraka.

Izvor: RTRS