Pjevačica Romana Panić moći će da izađe iz zatvora već 3. avgusta, jer će tada odslužiti dvije trećine kazne od dva mjeseca, na koliko je osuđena 24. juna zato što je zajedno s partnerom Filipom Mrkajićem pljačkala bankomate u Brizbejnu, pišu domaći mediji.

Prema zakonima koji su na snazi u Australiji, zatvorenik koji je počinio lakše krivično djelo ima pravo da zatraži prevremeni otpust ukoliko ispunjava određene kriterijume, te u Romaninom slučaju već početkom sljedećeg mjeseca ona će steći uslov da se nađe na slobodi.

Kako su za Kurir objasnili izvori iz Brizbejna, a i na osnovu presude suda objavljene u tamošnjim medijima, Romana je osuđena na godinu dana zatvora, a Mrkajić na 18 mjeseci, s tim što je ona obavezna da u ćeliji provede 60 dana.

Ostatak kazne će provesti na slobodi, ali je obavezna da se jednom nedjeljno prijavi u policijskoj stanici u Brizbejnu, gdje se u bazu podataka unosi činjenično stanje da osuđenik nije napustio teritoriju na kojoj je počinio krivično djelo.

Za to vrijeme, a prije kraja isteka pune kazne, Panićeva i njen partner Mrkajić moraju da vrate novac za koji je istragom utvrđeno da je ukraden s bankomata.

U pitanju je suma nešto veća od 23.500 dolara, što je oko 14.000 evra.

Romani će biti dozvoljeno da boravi u smještaju koji sama odabere, bilo da je u pitanju sopstveno rentiranje stana ili da bude kod nekog poznanika, rođaka, prijatelja, ali ne smije mijenjati adresu prije nego što o tome obavijesti policiju.

Međutim, za sve osuđenike koji nemaju mogućnosti za sopstveni smještaj Australija ima migracione centre, gdje su smješteni ljudi koji čekaju deportaciju u matične države bilo da su počinili neko krivično djelo ili su jednostavno uhvaćeni bez boravišne vize na njihovoj teritoriji.

Kako se navodi, u Romaninom slučaju, uzimajući u obzir da nema novčanih sredstava, vjerovatno će se odlučiti za drugu opciju, pa će do juna 2021. biti u ekstradicionom smještaju u Brizbejnu (Brisbane Immigration Transit Accommodation), koji u tom gradu postoji od 2008. godine, prenosi Blic.

Izvor: Blic