Na području Prijedora lani su zabilježena 43 slučaja maloljetničke delnikvencije, i to 23 krivična djela i 20 prekašaja, dok ih je u prethodnoj godini bilo 45 – 27 krivičnih djela i 18 prekršaja, podaci su izvještaja o sprovođenju Akcionog plana za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije i primjenu alternativnih mjera na području Prijedora 2018-2019.
“Pretpostavka je da su razlozi ovakvom trendu u organizovanom i sistematičnom pristupu prevenciji maloljetničkog prestupništva, umreženom i koordinisanom djelovanju institucija koje se bave ovom problematikom i stvaranju uslova za adekvatniju primjenu zakonskih odredaba koje regulišu ovu oblast”, navedeno je u izvještaju.

U 2019. godini evidentirano je četvoro djece mlađe od 14 godina, 26 starijih maloljetnika i 13 mlađih maloljetnih lica, dok je u 2018. godini bilo desetoro počinilaca mlađih od 14 godina, sedam mlađih i 28 starijih maloljetnika.

“Više pažnje se mora posvetiti ranoj dijagnostici i intervenciji odnosno djeci mlađoj od 14 godina, kod kojih su prisutni početni oblici asocijalnog ponašanja, kao i intenzivnijem radu sa roditeljima, odnosno jačanju kapaciteta porodice i vraćanju porodičnih vrijednosti i moralnih normi u okvire adekvatnog vaspitanja djece”, navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je ukazano da je evidentna potreba zapošljavanja stručnih radnika socijalnih djelatnosti u policiji, sudu ili tužilaštvu, kako bi se rasteretili organi starateljstva u postupcima uzimanja izjava i saslušavanja djece i maloljetnih lica, budući da su stručni radnici bili prisutni u policijskoj stanici u 49 slučajeva krivičnih djela u kojima su maloljetna lica počinioci, žrtve ili svjedoci krivičnih djela.

“Zabrinjavajuće je da veliki broj predmeta nije sudski okončan, odnosno nisu izrečene vaspitne mjere. Tokom 2018. godine izrečene su četiri mjere i 11 naredbi o nepokretanju postupka, a u 2019. deset postupaka je okončano naredbom o nepokretanju postupka, dok je izrečen samo jedan ukor Opštinskog suda u Sanskom Mostu u prekršajnom postupku. Osnovni sud u Prijedoru nam nije dostavio nijedno rješenje o izrečenoj mjeri, iako su na sve zahtjeve uredno dostavljeni traženi podaci o maloljetniku i prijedlog mjere”, navedeno je u izvještaju.

Akcioni plan za sprečavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije i primjenu
alternativnih mjera na području grada Prijedora 2018-2019. godine donijela je Skupština grada Prijedora kao nastavak aktivnosti iz Akcionog plana 2014-2016, koji je nastao u okviru UNICEF-ovog projekta “Pravda za svako dijete – zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH”.

Izvor: Agencije