U posljednja 24 časa virus korona potvrđen je kod 105 osoba u Republici Srpskoj. Republika Srpska ušla je u period naglog rasta broja zaraženih virusom korona, kažu iz Instituta za javno zdravstvo. Pogoršanje epidemiološke situacije u Srpskoj kažu veliko je opterećenje na zdravstveni sistem, jer se zdravstvene ustanove već četiri mjeseca bez odmora bore sa pandemijom.

Više od 100 ljudi od juče je pozitivno na kovid 19 u Srpskoj. Najveći broj novozaraženih bilježi Zvornik, pa Banjaluka. Potom idu Rogatica, Višegrad i Bijeljina. Sada se već može govoriti o eksponencijalnom rastu broja zaraženih, kažu stručnjaci, što znači da je broj pozitivnih na virus sada veći od broja oporavljenih.

– Mi prelazimo tu zlatnu granicu gdje imamo veći broj oporavljenih od broja pozitivnih i samim tim dovodi nas u mnogo težu epidemiološku situaciju. Do sada smo imali broj osoba koje su se oporavile veći od broja zaraženih, međutim u ovom trenutku je taj broj manji, broj oporavljenih je manji od broja pozitivnih i samim tim pritisak na zdravstveni sistem je mnogo veći – rekao je Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

U Višegradu je ukupno 40 zaraženih, a stanje im je stabilno, kažu iz Doma zdravlja. Od tog broja, sedmoro je radnika Doma zdravlja, a devetoro iz Doma za lica sa invaliditetom.

– Uglavnom se radi o lakšim kliničkim slikama sa nekim blažim simptomima. Imamo i troje sa težom slikom, ali nisu životno ugroženi – istakla je Gorica Tomić, iz Doma zdravlja u Višegradu.

U Srpskoj je od kovida 19 oboljelo i 144. djece, uzrasta do 15 godina, ali je njihova klinička slika blaža. Najčešće ih, kažu ljekari, zaraze roditelji.

– Njihovo zdravstveno stanje je za sada dobro. Mi trenutno na Klinici za dječije bolesti nemamo hospitalizovane djece i inače kliničke slike su za sada kod djece lake, koje vrlo brzo prolaze, međutim otvara se uvijek jedno pitanje koliko su opasni za druge i koliko su rezervoar zaraze – naglasio je Vladimir Mirošljević, načelnik Klinike za dječije bolesti na UKC Srpske.

U posljednja 24 časa, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljena su tri smrtna slučaja kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona. Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 2.918 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 137 osoba. Oporavilo se ukupno 1.468 osoba.

Izvor: RTRS