Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević posjetio je danas Fabriku za pocinčavanje „Dobojineks“ iz Rudanke, koja će od septembra početi sa radom i zapošljavati 150 radnika, i najavio podršku Vlade Srpske kako bi bila okončana kompletna investicija.

Petričević je rekao novinarima da je Vlada Srpske spremna da ponudi određen vid kreditne pomoći iz Garantnog fonda, a po zahtjevu suvlasnika ovog preduzeća, da bi bila okončana kompletna investicija u koju je uloženo 12.000.000 KM.

„Kreditne linije koje su otvorene od Garantnog fonda mogu da budu jedan od pokretača privrede, od ovakvih novoosnovanih, pa do svih drugih kojima su potrebna sredstva za pokretanje poslovne aktivnosti“, istakao je Petričević.

On je najavio da se za petnaestak dana na tržištu trebaju pojaviti kreditne linije Garantnog fonda, i to 30.000 KM za mala preduzeća, 100.000 KM za srednja i 250.000 KM za velika preduzeća.

Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac rekao je da su investitorima na raspolaganje stavili sve svoje kapaciteta od kako su upoznati o ovom projektu.

Ističući značaj ove cinkaone za Doboj i za Republiku Srpsku, Vrhovac je naglasio da će pokretanjem proizvodnje „Dobojineks“ biti u rangu pet najvećih na Balkanu.

Predstavnik „Dobojineksa“ Dragan Đuranović istakao je da je riječ o fabrici za toplotno pocinčavanje metalnih konstrukcija koja u septembru treba da bude puštena u pogon.

„Planiramo da za mjesec dana uposlimo 102 radnika u trenutno dvije smjene“, rekao je Đuranović i naveo da će pogon u narednom periodu biti organizovan brigadno u četiri smjene, sa dodatnih 45 radnika.

On kaže da nemaju problema sa odabirom radne snage s obzirom na to da se naslanjaju na projekat zapošljavanja nekadašnjih radnika koji imaju neophodno iskustvo za ovu djelatnost.

Đuranović je rekao da će njihovi proizvodi biti plasirani na tržište BiH i zemalja regiona, ističući da zahvaljujući reputaciji koju je nekadašnja dobojska cinkaona imala u bivšoj Jugoslaviji već imaju upite za saradnju preduzeća sa Bliskog istoka.

Izvor: Vlada RS