Turistička organizacija grada Prijedora finansira se iz budžeta grada, boravišne takse, grantova, donacija i ostalih izvora, a od 140.693 KM predviđenih za prošlu godinu, utrošeno je 136.268 KM ili 96,80 odsto od plana.
Turistička organizacija Prijedor lani je realizovala projekte “Sala ekstremnih sportova”, “Revitalizacija turističke signalizacije na području Nacionalnog parka `Kozara`, “Mali turisti Prijedora” i kreiranje priručnika za obuku lokalnih turističkih vodiča regije Prijedor.

“Konačna verzija priručnika se očekuje u ovoj godini, nakon revizije koju će izvršiti Muzej Kozare, Ugostiteljsko-ekonomska škola i Udruženja za zaštitu potrošača `DON`”, navedeno je u izvještaju o radu Turističke organizacije grada Prijedora za 2019. godinu.

Osim realizovanih, u toku je realizacija projekata turistička platforma “U tvom džepu” /In Your Pocket/, nastavak revitalizacije turističke signalizacije na području Nacionalnog parka “Kozara”, “Osjeti Kozaru” i turistička signalizacija.

U 2019. godini Turistička organizacija grada Prijedora učestvovala je na šest međunarodnih sajmova turizma, i to u LJubljani, Zagrebu, Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, kao i na Sajmu turizma i gastro ponude “Bijeljina-turist 2019”, a indirektno, putem promotivnih materijala, na svim sajmovima u inostranstvu na kojima je učestvovala Turistička organizacija Republike Srpske.

Turistička organizacija Prijedor u 2019. godini organizovala je sedam manifestacija, i to “Dane zime na Kozari”, “Šesnaestomajsku biciklijadu”, maskenbal “Svijet dječije mašte”, Etno-izložbu “Zlatne ruke Potkozarja”, “Ša ulicu”, Svjetski dan turizma i “Prijedorsku zimu”.

Prijedorska Turistička organizacija pomogla je u organizaciji “Pozdrava proljeću”, “Zdravofesta”, Dana grada Prijedora, LJeta kulture, Kozara MTB kupa i maratona, “Konferencije beba”, “Nektar puls festa”, Čaršijskih noći u LJubiji, Kilometara prijateljstva, ŠA Festa, izviđačkog višeboja “Kozara 2019” i Međugradske izložbe sitnih životinja.

Novi grafički dizajn dobili su razglednice grada Prijedora, turistička mapa sa novim ulicama, promotivni leci Nacionalnog parka “Kozara” i grada Prijedora, te turistički vodič Nacionalni park “Kozara”.

Prijedorska Turistička organizacija uspješno sarađuje sa ministarstvima trgovine i turizma i uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Turističkom organizacijom Republike Srpske i svim turističkim organizacijama lokalnih zajednica u Srpskoj.

Ova organizacija uspješnu saradnju ima i sa Nacionalnim parkom “Kozara”, Agencijom za ekonomski razvoj “Preda-PD”, Područnom privrednom komorom Banjaluka, školama, odredima izviđača, planinarskim društvima, lovačkim udruženjima, ustanovama kulture, sportskim kolektivima, nevladinim i omladinskim organizacijama, ugostiteljima, voćarima i proizvođačima suvenira i rukotvorina, navedeno je u izveštaju.

Izvor: Agencija