Paroh beranski Stefan Milanović, kome je nedavno uskraćen privremeni boravak u Crnoj Gori kaže da ne ide nigdje iz Crne Gore i da se zakleo životom da će braniti svetinje.

– Ne idem nigde iz moje Crne Gore ! Ne idem od Cetinjskog manastira i Svetog Petra, pored čijeg kivota sam se školovao. Neću da se pozdravljam ni sa Svetim Vasilijem, kraj čijih svetih moštiju sam mnoge službe otpojao u Ostroškoj pešteri. Ovdje ostajem. Ovo je moj dom! Moj Sveti Đorđe u Beranama odlično zna da sam uz njega. Supruga mi je državljanka Crne Gore. Snimak moje ćerke dok pjeva da ne da svetinje je obišao svijet. U oktobru mi stiže nasljednik kojeg ću dočekati čistog obraza! Zakleo sam se da ću životom braniti svetinje! Nema predaje, ni milimetar, a ne metar majko Crkvo! Tako će i da ostane! –  rekao je paroh Milovanović za Novosti.

Paroh je nedavno dobio rješenje MUP-a Crne Gore, kojim mu se odbija zahtjev produžavanje boravka u toj državi na osnovu sklopljenog braka sa crnogorskom državljankom i iskazuje mu se mjera napuštanja Crne Gore u roku od 30 dana.

On je rekao da mu boravak nije produžen jer su iz Centra bezbjednosti Berane 8. maja podnijeli krivičnu prijavu protiv njega i još nekoliko sveštenika, jer su na Đurđevdan obavljali osnovnu vjersku i svešteničku dužnost molitvenim hodom ulicama Berana. Napomenuo je da su tada poštovali sve zdravstvene mjere Nacionalnog koordinacionog tijela.

Kaže da je bez suda okrivljen i osuđen iako protiv njega i ostalih sveštenika nije podignuta optužnica.

Ocijenio je postupak kao napad ne samo na SPC već i na pravoslavnu porodicu.

– Na silu žele da razdvoje porodicu jer su mi supruga i ćerka državljanke Crne Gore, pozivajući se na nepostojeću presudu. Štaviše ako je Crna Gora građanska država, onda ovim rješenjem krši moja i građanska prava moje porodice suprotno svom Ustavu, Krivičnom zakoniku i Evropskoj konvenciji za ljudska prava – rekao je paroh.

Izvor: sputniknews.com