Učenici  JU„Srednjoškolski centar Prijedor“ koji se trenutno obrazuju za zdravstvenu struku,od naredne školske godine dobit će znatno kvaliteniju praktičnu nastavu u vlastitom kabinetu za njegu bolesnika.

Zahvaljujući humanitarnim organizacijama IGFM-Arbeitsgruppe Wittlich (Međunarodna organizacija za ljudska prava) iz Njemačke i MDD Merhamet-Prijedor kabinet za njegu bolesnika opremljen je bolničkim krevetom sa jogijem, mikroskopom, digitalnim tlakomjerom, sa tri aparat za mjerenje šećera u krvi, zatim određenim brojem katetera, sistema za infuziju, šprica i drugog potrošnog materijala.

„ Do saradnje sa Srednjoškolskim centrom došlo je na taj način što je direktor „Srednjoškolskog centra“ u jednom razgovoru iskazao potrebu i zatražio pomoć za dodatno opremanje kabineta za njegu bolesnika. Razumjeli smo bitnost opremanja kabineta jer smo svjesni da će nastavno osoblje bolje i lakše prenositi znanje na učenike uz praktična pomagala a učenici  izlaziti mnogo spremniji za buduća zanimanja za koja se obrazuju. Trenutno smo bili u mogućnosti da na ovaj način pomognemo opremanje kabineta a sa našim partnerima i donatorima iz Njemačke pokrenut ćemo akciju za značajnije opremanje kako ovog kabineta ali i same škole.“ Izjavio je Mirsad Duratović, koordinator IGFM-a za Bosnu i Hercegovinu.

Direktor JU„Srednjoškolski centar Prijedor“, Milješić Aleksandar, zahvalio se organizaciji IGFM i počasnoj predsjednici IGFM-a gospođi Katrin Bornmüller na ovoj vrijednoj donaciji. Izrazio je također nadu da je ovo početak jedne dugoročne saradnje na dobrobit svih sadašnjih ali i budućih učenika ove škole.

Treba na kraju napomenuti da su gospođa Katrin Bornmüller i IGFM- Arbeitsgruppe Wittlich prošle godine u povodu Dana grada Prijedora bili dobitnici priznanja Grada Prijedora za dugogodišnju humanitarnu pomoć koju pružaju socijalno ugroženim građanima Prijedora ali i institucijamakoje se bave ovom problematikom.

prijedor24h