Gosti emisije “Srebrenica 25 godina posle” na Nacionalnoj IN4S TV su Dragan Vujičić, Goran Petronijević i Aleksandar Pavić

Gosti emisije „Srebrenica 25 godina posle“ na Nacionalnoj IN4S TV  su Dragan Vujičić, Goran Petronijević i Aleksandar Pavić.

Oni su govorili na temu dvadeset pet godina Srebrenice, šta je zapravo istina i koja su dešavanja bila u srebreničkoj enklavi 1995. godine. Da li je to predmet manipulacije i danas?

Goran Petronijević: Srebrenica je jedan fabrikovan slučaj unapred pripreman

Petronijević je naglasio da je cilj bio okriviti srpski narod za sve što se događalo tokom raspada bivše Jugoslavije.

Suština je u tome da je Srebrenica jedan fabrikovan slučaj, unapred pripreman, nešto što je trebalo da stavi jednu krunu krivice srpskom narodu za sve ono što se događalo u periodu razbijanja bivše Jugoslavije. Plan za razbijanje bivše Jugoslavije donet je tada u jednom trojstvu Vatikana, Nemačke i SAD, operacionalizovan, naravno u sadejstvu nekih drugih država, koje su se kasnije uključile, prevashodno Engleske, zatim Francuske“.

Petronijević je dalje rekao da je tim silama trebao krivac za razbijanje države, ali neko iznutra i da je nažalost taj izbor pao na Srbe.

Krivica za razbijanje Jugoslavije, primarni zločin, zločin protiv mira, počinio je taj otuđeni deo međunarodne zajednice, kao sveukupan plan izazivanja, kako oni zovu, sukoba niskog intenziteta koji bi poslužili za uvođenje njihovih snaga na prostoru bivše SFRJ, rasparčavanje i okupiranje tog prostora“ i dodao, „Srebrenica je samo poslednji čin gde bi trebalo da se Srbima stavi ta genocidna kruna kojom bi Srbi zamenili Nemačku, kao državu, odnosno naciju koja je poslednja u dvadesetom veku izvršila strahovite genocide u Evropi“.

Govoreći o radu Haškog tribunala on je rekao, „Haški tribunal nije imao ni nameru ni zadatak da utvrdi broj žrtava, on je imao nameru i zadatak da potvrdi unapred projektovan broj žrtava. Haški tribunal nikada nije utvrdio postojanje genocida u onom obimu niti na onaj način kako je on predviđen međunarodnim krivičnim pravom“.

Za dešavanja u Srebrenici on je rekao, „čak je i Haški tribunal priznao da je u pitanju vojna kolona koja se izvlačila iz Srebrenice, jer su isti muslimani u Srebrenici trebali da polože oružje i kao nenaoružana kolona da odu u pravcu gde god hoće ili da ostanu. Nisu predali oružje, upali su u skladište naoružanja (delimično naoružanje koje je oduzeto od muslimanskih vojnika, a delimično holandsko naoružanje), naoružali još oko 2000 svojih pripadnika.

Ta kolona je krenula u proboj…posle se oni odvoje na tri kolone i te tri kolone se kreću u pravcu Tuzle i sve tri kolone nailaze na zasede Vojske Republike Srpske, one su legitiman cilj vojni, vode se legitimne vojne akcije“.

Govoreći o podvali muslimanskih komandanata, istakao je, „dato je naređenje da se likvidira još jedan deo tih muslimana, pripadnika vojne kolone koja je išla, da bi se došlo do što većeg broja, jer su shvatili da neće imati onoliki broj koji je njima potreban, onoliko koliko je tadašnji američki predsednik tražio od Alije Izetbegovića, (da bi se priključili na njihovu stranu), to je 5000 žrtava“.

Nastavivši dalje rekao je, „istina je bila da je permanentno vršeno falsifikovanje. Pet do osam hiljada je prikazivano više, da bi dobili veću pomoć“. „Sve više, ma koliko se to krilo pronalazimo prljave tragove stranih obaveštajnih službi, koje su, po mom dubokom ubeđenju, bili glavni instruktori tih stremljenja“.

Dodavši na kraju, „Srbi su u Lisabonskom sporazumu prihvatili 18% teritorije manje nego što danas ima Republika Srpska, sve u cilju da dođe do mira, da bi na kraju opet ti isti Srbi bili krivi…Srbi nijednog trenutka nisu imali nameru da nastave rat, rat im je nametnut“.

Aleksandar Pavić: Daleko smo od toga da istina bude utvrđena

Na pitanje da li postoji jedna istina o dešavanjima u Srebrenici ili smo daleko od toga, Pavić je rekao, „daleko smo od toga da istina bude utvrđena, zato što nije u političkom interesu onih koji forsiraju priču o Srebrenici da se definitivna istina utvrdi. Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju služio je tome da se ustvari ta istina zatrpa što dublje pod zemljom…haške presude su poslužile tome da skrenu pažnju sa stvarnih krivaca“.

Rekao je podatak da je od 1992. godine do 1995. godine na širem području Srebrenice stradalo preko 3000 Srba, dodajući dalje, „srpsko rukovodstvo u BiH  je čak pristalo na nezavisnu BiH, čak ni to nije bilo dovoljno, Alija Izetbegović je povukao svoj potpis sa Lisabonskog sporazuma, on je najveći krivac za izbijanje rata u BiH…krugovi oko Alije Izetbegovića, uključujući njegovog sina Bakira  i njegovi međunarodni sponzori, njima je u interesu da priča o Srebrenici bude svedena isključivo na srpsku krivicu“.

Dragan Vujičić: U Srebrenici nije bilo genocida

Vujičić se osvrnuo na kontradiktorne podatke rekavši, „1991. godine bio je popis stanovništva u BiH kada su bošnjaci imali 43,47%, popis je bio i 2013. godine, znači narod koji je doživeo genocid sad ima preko 50% stanovništva, to je apsurdno“, u sklopu toga nastavio , „tamo nije bilo genocida, radi se o jednoj velikoj farsi“.

Dve trećine srpskih vojnika i civila ubijeno je na teritoriji Republike Srpske, to govori da su vodili odbrambeni rat“, dalje je dodao, „cela ova priča oko Srebrenice napravljena je da bi se sprovela akcija „Oluja“ koja se već planirala“. Vujičić je rekao da je zahvaljujući Nemačkoj taj „genocid“ u Srebrenici poistovećen sa genocidom koji su izvršili Nemci u Drugom svetskom ratu, što je velika podvala.

Izvor: IN4S