U Centar bezbjednosti Bijelo Polje danas je na informativni razgovor pozvan protojerej-stavrofor Siniša Јanković, paroh zatonsko-brzavski i ivanjski, zbog održavanja auto-litije na relaciji Berane-Bijelo Polje povodom slave grada i bjelopoljskog Hrama Svetih apostola Petra i Pavla, a tokom koje nisu prekršene zdravstvene mjere propisane od Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Otac Siniša je u datoj izjavi naveo da je za auto-litiju, koja se juče kretala iz Berana ka Bijelom Polju, saznao preko društvenih mreža, te da je krenuo ka Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, ali je zaustavljen u mjestu Rakonje.

On je od službenika policije tražio pisano ovlašćenje kojim se od nadležnih organa zabranjuje kretanje, ali ga nije dobio, i smatra da je tim činom prekršeno osnovno ljudsko pravo o slobodi kretanja, zagarantovano Ustavom Crne Gore i Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i slobode kretanja.

– Prilikom puta od Zatona do Rakonja, saobraćaj se odvijao bez ikakvih problema. Uprava policije koja je bez ikakvih osnova zaustavila kako mene, tako i ostale u koloni, dovela je u opasnost zdravlje i život građana, koji su 15 minuta nakon zaustavljanja od policije, izašli iz svojih vozila zbog ugrožavanja slobode kretanja. Uprava policije, u ovom slučaju, je nesavjesno obavljala svoju dužnost – rekao je otac Siniša.

On je dodao da su ljudi koji su samoinicijativno krenuli ka Hramu Svetih apostola Petra i Pavla samo željeli da, poštujući mjere Nacionalnog koordinacionog tijela i ne izlazeći iz svojih automobila, obilježe slavu hrama i grada, jer im zbog epidemiološke situacije nije omogućeno da prisustvuju službama.

Međutim, ni to im je bilo dozvoljeno, a prema mišljenju oca Siniše, Uprava policije je prekršila Ustav Crne Gore i dovela u pitanje zdravlje građana.

On je napomenuo da nije organizovao, niti pozivao ikoga da mu se pridruži, te da ničim nije prekršio mjere Nacionalnog koordinacionog tijela, niti ugrozio živote i zdravlje ljudi.

Nakon što je protojerej-stavrofor Siniša Јanković, poslije dvoipočasovnog zadržavanja, napustio Centar bezbjednosti Bijelo Polje, na informativni razgovor je pozvan i sveštenik Milosav Јovanović, paroh bjelopoljski.

Izvor: SRNA/RTRS