Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je u pismu upućenom predsjedniku Švajcarske Konfederacije Simoneti Zomaruga da je informisan da je bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović vršio direktan pritisak na njen kabinet da izmjeni video-poruku komemorativnom skupu u Srebrenici uz eksplicitan zahtjev da njeno obraćanje mora da sadrži riječ “genocid”.

Dodik je zamolio Zomarugovu da Džaferovićeve stavove i zahtjeve shvati kao njegove lične stavove, koji ni na koji način ne odražavaju zvaničan stav BiH, te da je najgrublje zloupotrijebio instituciju Predsjedništva BiH, u kome se odluke donose konsenzusom sva tri člana Predsjedništva BiH.

– Na ovaj način gospodin Džaferović nanio je ogromnu štetu našim bilateralnim odnosima. Ovakva vrsta pritiska i cenzure ne samo da nije diplomatski primjerena, nego može ozbiljno da naruši naše prijateljske odnose – naveo je Dodik u pismu.

On je naveo da je Švajcarska Konfederacija primjer decentralizovane zemlje u kojoj se uvažavaju jezičke, vjerske i etničke razlike, dok je sa druge strane BiH i dalje zemlja u kojoj bošnjački predstavnici zluopotrebljavaju zajedničke institucije BiH, stavljajući ih u službu isključivo bošnjačkog naroda i zaštitu njegovih interesa, a na štetu Srba i Hrvata, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Koristim ovu priliku da izrazim zahvalnost Švajcarskoj Konfederaciji i svim njenim građanima na nesebičnoj pomoći, koju pružate Republici Srpskoj, BiH i drugim zemljama Zapadnog Balkana. Vaša zemlja dala je zanačajan doprinos obnovi Republike Srpske i BiH, ali i izgradnji mira, jačanju zdravstvenpog sektora, tržišne ekonomije i na polju obrazovanja – naveo je srpski član Predsjedništva BiH u pismu.

Izvor: RTRS