Nakon rasprave koja je trajala četiri sata odbornici u Skupštini grada Prijedora usvojili su danas odluku o kreditnom zaduženju u iznosu od 6. 923.196 KM za realizaciju projekata u oblasti infrastrukture, a potom i kreditno zaduženje u iznosu od 1.744.268 KM za deficit u budžetu.

Oba kreditna zaduženja usvojena su sa 18 glasova odbornika koje je DNS okupio u novu skupštinsku većinu, dok je 12 odbornika okupljenih oko SNSD bilo suzdržano.

Asfaltna koalicija

Šef odborničke grupe PDP Dalibor Grabež izjavio je da se gradonačelnik i lokalna vlast protiv virusa korona bore asfaltom jer je oko 3,7 miliona KM kredita namenjeno za rekonstrukciju i asfaltiranje 57 putnih pravaca.

-Građani su dobili novo kreditno zaduženje od blizu devet miliona maraka i kako to drugačije nazvati nego asfaltna koalicija kada vidimo pojedine dionice i da je svaki odbornik koji je podigao ruku ugrađen jednim dijelom u asfaltiranje koje će se desiti u narednom periodu i zato sam to nazvao asfaltnom koalicijom u predizborno vrijeme-izjavio je Grabež.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

On je naveo da odbornici nemaju informaciju o tome kako je ispoštovan prvi set mjera za pomnoć privredi i poljoprivredi.

-Niko ne govori o drugom setu mjera za pomoć privredi, ugostiteljstvu i za očuvanje radnih mjesta, a pričamo o asfaltu. Nisu dobro utvrđeni prioriteti, kreditno zaduženje u ovom trenutku je nepotrebno i služiće samo asfaltnoj koaliciji u predizborne svrhe-tvrdi Grabež.

Čekati bolje vrijeme

Šef Kluba odbornika SNSD Dalibor Pavlović kaže da su odbornici insistirali da novac iz kredita bude usmjeren na privredu i poljoprivredu i sanaciju štete uzrokovane virusom korona.

-Dio novca iz ovog kredita je bio planiran u budžetu. Ne znamo iz kojih razloga taj novac nije u 2019. godina rezervisan kao što je za hladnjaču i dvoranu u Omarskoj koje su planirana budžetom 2019. godine. U budžetu 2020. smo planirali 300.000 KM za rekonstrukciju Ulice majora Milan Tepića, a sada se i za to diže kredit. Smatramo da je sve to moglo sačekati bolje vrijeme, jer se plašimo da ćemo imati problem u privredi. Žale nam se ugostitelji koji kažu da posluju sa 50 odsto kapaciteta zbog virusa korona i zato što dijaspora nije mogla doći-izjavio je Pavlović.

On je naveo da se ovim kreditnim zaduženjem krši zakon jer je odluka trebala da bude objavljena u jednom od dnevnih listova sa područja grada sedam dana prije održavanja sjednice.

Ulaganje u Omarsku

Načelnica Odjeljenja za finansije grada Prijedora Biljana Malbašić izjavila je da je ova sjednica Skupštine održana po skraćenom postupku te da zato odluka o kreditnom zaduženju nije objavljena u dnevnom listu.

-To većina opština ne radi, ukoliko smo napravili veću materijalnu grešku nećemo dobiti saglasnost Ministarstva finansija na ovo kreditno zaduženje- rekla je Malbašićeva.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Ona je navela da se grad zadužuje kako bi realizovao projekte o kojima se godinama priča.

-Pored kapitalnih projekata, najveću raspravu je izazvalo asfaltiranje puteva. To je veliki broj relacija i mjesnih zajednica, na tome ne treba stati i treba i dalje nastaviti. Želim da se osvrnem na primjedbu da u Omarsku ništa nije uloženo. Zadnjih 10 godina ogromna suma novaca je uložena u Omarsku i za asfaltiranje i druge kapitalne investicije-rekla je Malbašićeva.

Punjenje budžeta

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković je rekao da mu je drago što se sada mogu realizovati planirani infrastrukturni projekti, jer mnoge opštine to sebi ne mogu da priušte zbog velikog kreditnog zaduženja.

-Od proglašenja pandemije virusa korona, budžet se u poslednja četiri mjeseca značajno smanjuje, u martu je bilo 50 odsto punjenje budžeta, u aprilu 49 odsto u maju oko 70 odsto i tako je bilo i junu. Procjenjujemo da za ova četiri mjeseca nedostaje između četiri i pet  miliona maraka. Vlda RS je iz kredita od MMF dodijelila gradu Prijedoru 1. 531.000 KM i taj novac je djelimično popunio ovu rupu u budžetu, a današnjim kreditom od 1.744.000 je značajnije popunjen ovaj nedostatak budžeta iz pet mjeseci i nadam se da ćemo nastaviti uspješno izvršavati obaveze-izjavio je on.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Đaković se osvrnuo i na primedbu odbornika iz SNSD zato što gradska uprava ranije nije prihvatila 1.500.000 KM od Vlade RS za putnu infrastrukturu i oko čega su se i vodile rasprave na realciji SNSD-DNS.

-Hteli ste da potpišem ono što ste vi pripremili sa tih famoznih milion i po maraka i niste dozvolili da se ta kapitalna investicija iznese ovdje na Skupštini-istakao je Đaković.

Kredit za infrastrukturu

Više od pola iznosa kredita koji grad Prijedor uzima za projekte infrastrukture biće utrošeno za rekosntrukciju i asfaltiranje oko 23 kilometra puteva. Ostatak od 3.170.000 KM biće utrošen na izgradnju vodovoda u Gomjenici, Čirkin Polju, Velikom i Malom Palančištu, infrastrukture u gradskoj zoni, most u Brezičanima, hladnjaču i sportsku dvoranu u Omarskoj te kanalizaciju. Odbornik DF Mirsad Duratović predložio je da se zbog posljedica virusa korona ovaj kredit utroši na pomoć privredi, poljoprivredi, zdravstvenim ustanovama i stanovništvu, ali to odbornici nisu podržali.

Izvor: Srpskainfo