Dalibor Pavlović, šef odborničkog kluba SNSD u Skupštini grada, podsjetio je na činjenicu da je kao rezultat zajedničkih aktivnosti Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske (IRB RS), Vlade Švajcarske i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u oblasti lokalnog razvoja, 2014. godine uspostavljen Finansijski mehanizam za integrisani i održivi lokalni razvoj. I to radi pružanja podrške prioritetnim projektima jedinicama lokalne samouprave koji doprinose unapređenju kvalitete života građana.

Imajući u vidu uspješnu realizaciju prva dva ciklusa i ostvarene rezultate, važnost održavanja kontinuiteta Finansijskog mehanizma prepoznala je i Evropska unija obezbijedivši sredstva za naredna dva ciklusa finansiranja. Dodaje da ovaj finansijski mehanizam pruža otvorenu i transparentnu finansijsku podršku u obliku bespovratnih sredstava za implementaciju prioritetnih projekata identifikovanih u strategijama razvoja jedinica lokalne samouprave.

– Međutim, gradska uprava nije objavila, niti naši građani znaju da je u skladu sa Odlukom Vlade RS kojom se potvrđuju rang liste za finansiranje projektnih prijedloga, po prioritetnim oblastima finansiranja, a po osnovu Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata i integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2019/2020, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske na čelu sa Draženom Vrhovcem, odobrila projekat  agencije “Preda-PD” Prijedor pod nazivom “Poboljšan pristup tržištima i jačanje konkurentnosti proizvođača voća u ruralnim područjima ekonomskog područja grada Prijedora kroz podršku implemetaciji novog poslovnog modela “Distributivni centar voća Prijedor”. U pitanju je sufinansiranje izgradnje hladnjače u Omarskoj za koju je kroz ovaj projekat izdvojeno 99.450,00 KM. Važno je i napomenuti da je od svih pristiglih projekata, ovaj dobio najveći broj bodova – naglašava Pavlović.

Po njegovim riječima izgradnja hladnjače i samog distributivnog centra prioritetno će  proizvođačima pružiti niz prednosti poput održavanja kvaliteta plodova tokom cijelog perioda skladištenja, kontinuiranog snabdijevanja tržišta i postizanja veće prosječne cijene proizvoda. Takođe se planira i linija za cijeđenje sokova i sušenje voća.

– Moram da podsjetim da su ideja i amandman za izgradnju hladnjače došli od kluba odbornika SNSD-a još prije pet godina. Sredstva u budžetu su planirana u prošloj godini, kada je i potpisan ugovor. Međutim iz ko zna kojih razloga sredstva u budžetu nisu rezervisana za tu namjenu iako je ugovor bio potpisan. Sredstva namijenjena za hladnjaču u prošloj godini su potrošena, niko ne zna gdje, i nisu preraspoređena ni na jednu drugu stavku iako je to bila obaveza. Tako da se sada obaveze za izgradnju hladnjače moraju izvršiti iz budžeta za 2020. godinu. Kada će biti u funkciji plašim se da niko ne zna, jer je projekat iznosio 196.000KM. Međutim u projektu nisu uračunati priključci za struju, vodu i kanalizaciju koji na datoj lokaciji ne postoje i za koje će se trebati izdvojiti dodatnih 170.000 KM, prema informacijama kojima ja raspolažem – kaže Pavlović i dodaje da je činjenica da bi se o ovoj temi mogli dugo pričati.

– Jer o svemu ovom postoje mnogi podaci i argumenti. Činjenica je da grad mora odrediti prioritete prilikom realizacije projekata, što prema mom mišljenju ne radi. Poljoprivrednici, voćari su najosjetljivija kategorija i oni moraju biti prioriteti – smatra Pavlović.

On se osvrnuo i na konstataciju da je iz budžeta grada za mjere pronatalitetne politike izdvojeno oko milion maraka rekavši “da je jedina primjedba ta da gradska uprava prisvaja amandmane skupštinske većine koju je predvodio SNSD”.

– A gradska uprava se 15 godina nije sjetila da uvede te mjere. Čak, kada smo predlagali te amandmane kojim smo željeli poboljšati mjere pronatalitetne politike imali smo veliki otpor gradonačelnika i načelnice odjeljenja za finansije – rekao je Pavlović i dodao da građane mora da podsjeti na brojne amandmane koje je predložila većina okupljena oko SNSD.

To je, kako navodi, subvencija jedan odsto kamate za kupljenu prvu stambenu jedinicu za mlade, potom pomoć za svako novorođenče u iznosu do 400KM po rođenju, te grant za vantjelesnu oplodnju, čime je omogućeno finansiranje punog iznosa. Podršku u finansiranju dobilo je i Udruženje roditelja sa četvero i više djece, a sredstva za nabavku aparata za skrining sluha novorođenčadi, aparata za EKG, inhalatora i otoskopa za bebi boks i dječije odjeljenje JZU bolnica „dr Mladen Stojanović“ Prijedor.

Kroz amandmane je dogovorena i podrška mladim talentima, sredstva za sanaciju učionica za pripremno odjeljenje u OŠ „Vuk Karadžić“ u Omarskoj i sredstva za sanaciju fasadnih staklenih stijena na OŠ „Desanka Maksimović“.

– Takođe na prijedlog tadašnje načelnice za društvene djelatnosti iz reda SNSD napravljen je pravilnik i uvedeno je da se za stipendije izdvaja 700.000 KM, što smo i podržali u Skupštini grada. Mnogo je mogućnosti da se provode pronatalitetne mjere, ali  gradska uprava nije imala sluha za takve stvari, a sada se koriste naši amandmani kako bi se prikazalo da gradska uprava nešto radin – zaključio je Pavlović.

Infoprijedor