Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić izjavio u Sarajevu da budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza treba da bude usvojen prevashodno jer omogućava održavanje lokalnih izbora.
“Pošteno, demokratski i zakonski je da se moraju održati izbori, jer svi oni koji bi bili na funkcijama van izborne volje naroda kršili bi zakon i činili stvari koje se mogu samo u nekim ratnim vremenima razumjeti, dok u mirnodopskim vremenima ne može da nema izbora”, rekao je Stevandić novinarima.

Prema njegovim riječima, sve druge političke zavrzlame i kvalifikacije koje su vezane za budžet i imenovanja su, takođe, dio političkog života u BiH.

“Nadam se da će budžet biti usvojen i u Domu naroda, a sada je nesporno da će biti usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine. Ovo nije ratno vrijeme, izbori su neophodni. Oni su provjera legitimiteta i način na koji funkcionišu demokratske institucije”, rekao je Stevandić.

Šef Srpskog kluba je dodao da, prema informacijama sa kojim raspolaže, budžet neće biti sporan u Domu naoroda Parlamentarne skupštine BiH.

“Nažalost, BiH ima takvu politiku oko imenovanja koje je u ovom momentu najviše indukovala SDA svojim potezima i odugovlačenjem imenovanja srpskih kadrova ranije, sada nekih hrvatskih kadrova. Žao mi je što se to vraća preko budžeta. Ako budžet posmatramo kroz lokalne izbore, nemamo pravo da oni ne budu održani”, napomenuo je Stevandić.

On je istakao da se Ujedinjena srpska i kolicija predvođena SNSD-om zalaže za lokalne izbore jer smatra da će na njima proći mnogo bolje nego ranije.

Na pitanje novinara da li će podržati kandidata SDA Selmu Cikotića za ministra bezbjednosti, Stevanić je rekao da će se naknadno o tome odrediti.

Izvor: SRNA