Diploma direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice i dalje je tajni dokument, a institucije koje bi trebalo da stanu u kraj ovom skandaloznom jednostranom potezu prvog čovjeka OBA za sada ne reaguju.

Iako je Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA još prošle sedmice uputila propratni akt Tužilaštvu BiH u kojem su naveli da postoji oznaka tajnosti na Mehmedagićevoj diplomi, te su zatražili da postupi po zakonu i skine oznaku tajnosti sa tog dokumenta, ova pravosudna institucija za sada ćuti.

Na pitanje kakvu odluku će donijeti po pitanju Mehmedagićevog jednostranog poteza, koje je Srpskainfo uputila prošle sedmice u Tužilaštvo BiH, još nismo dobili odgovor.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić juče je kratko rekao da ćemo „odgovor dobiti kada tužilac bude imao vremena da nam odgovori“.

Ugledni advokat iz Mostara Josip Muselimović kaže za Srpskainfo da Tužilaštvo BiH mora skinuti oznaku tajnosti sa Mehmedagićeve diplome, a ako to ne učini onda su na potezu druge institucije.

On ističe da ga Mehmedagićev potez ne iznenađuje, kao ni ćutanje institucija BiH.

– Živimo u državi, i u pravnom poretku, u kojem je sve moguće čuti i vidjeti. Diploma je javni dokument i kao takav mora biti dostupan svakoj zaiteresovanoj osobi. Ni jedna osoba iz nekih ličnih razloga ne može neki javni dokument na taj način zaštititi i proglasiti tajnim – kategoričan je Muselimović.

On dodaje da iz tog razloga Tužilaštvo BiH mora reagovati i skinuti oznaku tajnosti, te učiniti navedeni dokument dostupan javnosti.

– Ako Tužilaštvo BiH odbije to učiniti onda su na potezu druge institucije jer i iznad Tužilaštva postoje organi koji kontrolišu zakonitost njegovog rada. Ponavljam, ni jedan javni dokument se ne može na takav način učiniti tajnim. To je moguće samo ako za to postoje naručiti državni interesi. Kakvog interesa država ima od diplome jednog direktora? – upitao je Muselimović.

Izvor: Srpskainfo