Bivši šef diplomatije SR Јugoslavije Vladislav Јovanović ocijenio je da rezolucija o Srebrenici američkog kongresmena Edi Bernis Džonson predstavlja još jednu kartu koja je izrabljena, usmjerenu protiv Srbije i Republike Srpske.

– To je jedna karta koja je već izrabljena, ali je oni još povremeno lansiraju. Time žele da postignu da Srbija ne pravi previše problema oko završetka procesa sa Kosovom, odnosno njegovim otkidanjem od Srbije, ali i da Republika Srpska ne bude u mogućnosti da se pozove na rešavanje kosovskog pitanja – rekao je Јovanović.

On je ocijenio da postoje dva moguća cilja rezolucije Džonsonove, a jedan je da svijet podsjeti na odgovornost srpske strane uopšte za zbivanja u procesu rasturanja Јugoslavije tokom ratova.

Drugi je, smatra Јovanović, da se kroz to oteža i manevarski prostor Republike Srpske u odnosu na njena nastojanja da promoviše ideju svoje relativne samostalnosti i da na neki način uhvati korak sa rješavanjem pitanja Kosova.

– Ako je moguće da jedna manjinska grupa u Srbiji dobije državu i da iza toga stane polovina sveta, zašto nešto slično ne bi bilo moguće i na drugom mestu na Balkanu. To je jedan argument koji veoma nezgodno gađa tačku da je Kosovo jedinstven slučaj i kao takav ima privilegiju da bude promovisan u državu – rekao je Јovanović za “Politiku”.

Navodeći da nema jedinstvenih slučajeva u međunarodnom pravu, pogotovo kada je u pitanju poštovanje apsolutnog suvereniteta država, Јovanović dodaje da je Zapad svjestan svoje krivice, ne samo za rasturanje Јugoslavije nego i za rasturanje Srbije, te da je to postigao gaženjem niza međunarodnih sporazuma.

– I te optužbe su jedna karta za koju misle da im donosi nešto, jer trajno drži Srbiju i srpski narod prikovanim za tu optužbu da su genocidni, da su odgovorni za sve što se dešavalo u Јugoslaviji prilikom njenog nestajanja. I da imaju i dalje moralnu odgovornost prema čovječanstvu i svjetskoj javnosti zbog toga što se desilo u Srebrenici – rekao je Јovanović.

Američki kongresmen Edi Bernis Džonson predstavila je u Predstavničkom domu “rezoluciju o osudi genocida i drugih zločina nad Bošnjacima koje su počinile srpske snage u Srebrenici u julu 1995. godine”, koja se nalazi u proceduri u američkom Kongresu.

Izvor:  SRNA/RTRS