Fondacija za razvoj “Prijedor” je za 10 godina izdala garancije u ukupnom iznosu od 5.418.350 KM za 177 korisnika koji su se kreditno zadužili za 12.015.700 KM.

Prema podacima banke koja u saradnji sa Fondacijom odobrava kredite, u periodu od 2008. do kraja 2019. godine u potpunosti je isplaćeno 110 kreditnih zaduženja.

U istom periodu banka je iz depozita Fondacije naplatila 150.000 KM za korisnike koji nisu uredno izmirivali dio dospjelih obaveza, što predstavlja tri odsto od ukupno odobrenog iznosa garancija.

Iz Fondacije kažu da se najveći broj garancija odnosi na pravna lica kojih je bilo 73. Oni su se kreditno zadušili za oko 6,5 miliona KM.

– Svi krediti su plasirani u osnovna i obrtna sredstva, neophodna za rad malih i srednjih preduzeća. Visina kredita je u rasponu 30.000 KM do 200.000 KM, sa periodima otplate kredita od jedne do sedam godina – navode iz Fondacije.

Oni dodaju da su davali garancije i za 59 preduzetnika koji su se kreditno zadužili za oko 2,8 miliona KM, u iznosima od 10.000 KM do 100.000 KM.

Do 2014. godine kreditno se zadužilo i 45 fizičkih lica za 623.800 KM.

– Svi krediti su plasirani u poljoprivrednu proizvodnju. Visina kredita se kretala u rasponu od 3.000 KM do 20.000 KM, sa periodima otplate kredita od dvije do sedam godina. Od 2014. godine nema interesa fizičkih lica za ovakav vid kreditih zaduženja-tvrde iz Fondacije.

Do kraja prošle godine Fondacija je subvencionisala i kamate na kredite u iznosu od 818.181 KM.

– Pravo na subvenciju kamata, imaju korisnici kreditnih sredstava, pravna lica i preduzetnici, koji prema banci kreditoru uredno izmiruju prispjele obaveze i koji u odnosu na godinu realizacije kredita i godinu subvencije kamate, nisu smanjivali broj zaposlenih radnika – kažu iz Fondacije.

Sredstva za subvencionisanje kamate planiraju se budžetom Gradske uprave Prijedor za tekuću godinu.

U periodu od 10 godina garancije nisu odobrene za 12 korisnika koji nisu ispunili potrebne uslove.

– Korisnik kredita treba da ima sjedište registrovane djelatnosti ili obavljanja poljoprivredne proizvodnje na području grada Prijedora, da tražena sredstva ulaže na teritoriji grada Prijedora, te da u momentu traženja garancije nema dospjelih, a neizmirenih poreskih obaveza-kažu u Fondaciji.

Komisija formirana od strane gradonačelnika, vrši ocjenu podnesenih zahtjeva, a odobrava ih Upravni odbor Fondacije. Od 2017. godine umjesto ranijih 50 odsto, Fondacija daje garanciju na 35 odsto od iznosa kredita.

Iz Fondacije za razvoj “Prijedor” zaključuju da period od osnivanja do danas smatraju uspješnim te da značajno doprinose stvaranju pozitivnog privrednog ambijenta.

Bez garancija za ugostiteljstvo i turizam

Fondacija za razvoj „Prijedor“ je organizacija za podršku razvoja malih i srednjih preduzeća, preduzetnika i poljoprivrednih proizvođača.

Garancije se izdaju u okviru linija za kreditiranje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, čija osnovna djelatnost ne spada u domen trgovine i ugostiteljstva.

Maksimalni iznos kredita, koji banka može odobriti korisniku, na bazi garancije Fondacije za razvoj „Prijedor“ je do 200.000 KM za proizvodne djelatnosti, do 100.000 KM za uslužne djelatnosti i preduzetnike, te do 50.000 KM za registrovane poljoprivredne proizvođače.

Izvor: Srpskainfo