Smanjen je broj krivičnih djela, ali je značajno povećan broj migranata koji prolaze kroz Republiku Srpsku, izjavio je ministar Dragan Lukač nakon proširenog kolegijuma MUP-a, održanog u Istočnom Sarajevu.

Lukač je ponovio stav MUP-a da kontakt tačka sa EVROPOL-om treba da bude u Ministarstvu bezbjednosti.

Bezbjednosna situacija u Republici Srpskoj je stabilna, ipak brine podatak da je Policija evidentirala skoro 5000 ilegalnih migranata na teritoriji Srpske, što je za 69,2 odsto više nego prošle godine. Na području Zvornika jutros je spriječen ulazak 98 ilegalnih migranata. Ministar Dragan Lukač ponovio je da nema i neće biti migranstkih kampova u Srpskoj.

– Većina njih nema dokumente i teško je utvrditi njihov identite ali svakodnevno se borimo sa tom pojavom koja je na teritoriji Republike Srpske veoma izražena – rekao je Lukač.

Među evdintiranim migrantima nalaze se bezbjednosno opasna lica koja su bila u terorističkim organizacijama u zemljama u kojima se ratovalo ili ratuje. Migranti to pokušavaju da sakriju, ali policijci tokom pregleda nerijetko utvrde da pojedini imaju rane na tijelu, koje potiču od ratnih dejstava, što znači da su učestvovali u borbama, a to u izjavama nisu naveli.

– Možemo samo da razmišljamo šta su njihovi motivi ulaska u Evropu , znamo da je u onom velikom talasu da je došao određeni broj ljudi koji je nakon nekoliko mjeseci izveo teroriističke akte, ne možemo da budemo naivni i da ne mislimo i da sada ima takvih koji su u migracijama – naveo je Lukač.

Trenutno su policijske agencije iz BiH jedine koje nemaju saradnju sa EVROPOL-om, jer pojedinci ne žele da kontakt tačka za saradnju bude smještena u Ministarstvu bezbjednosti, gdje jedino može biti na osnovu potpisanog i ratifikovanog Sporazuma -podsjeća Lukač.

– Tražimo da bude u ministarstvu bezbjednost kontakt tačka sa EUROPOL-om, svi oni koji žele da učestvuju to mogu a koji ne žele mogu nekome delegirati svoja prava da ih zastupaju – istakao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Kada je riječ o bezbjednosti u Srpskoj, u policijskoj evidenciji manje je razbojništava, teških krađa i krađa vozila. Istovremeno povećan je stepen rasvijetljenosti krivičnih djela, ali i nezakonitih radnji u vezi sa zloupotrebom opojnih droga. Lukač se osvrnuo i na jučerašnju akciju policije u kojoj je oduzet helikopter i uređaj za praćenje.

– Ono što sada imamo da helčikopter nije registrovan i korišten na zakonski način oduzet je , Tužilaštvo se uključilo – istakao je Lukač.

Odgovarajući na pitanje novinara ministar unutršnjih poslova je rekao da će izgradnja nove zgrade Policijske uprave I.Sarajevo u Palama, početi naredne godine i da nema potrebe da se na području ovog Grada locira SAЈ, jer postoje dva odreda žandarmerije. Zahvalio je dosadašnjem direktoru Policije Darku Ćulumu, koji će ubuduće obavljati dužnost direktora Sipe, na višegodišnjem predanom radu u MUP-u Republike Srpske.

Izvor: RTRS