Ravnopravne nagrade Trećeg međunarodnog bijenala radova na papiru “Prijedor 2020” osvojili su LJubomir Stahov za rad “Iz prirode dva”, Marija Luisa Estrada Sančes za rad “Gvardijanas” /Guardianas/ i Horhe Noges Erera za rad “Maniki” /Maniquie/, izjavio je danas direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić.
Sva tri nagrađena rada su iz kategorije crteža i grafika, dok u kategorijama slikarstvo i intermedija nije bilo nagrađenih, odluka je žirija u sastavu akademska vajarka i slikarka Leposava Milošević Sibinović iz Srbije, slikar, arhitekta i fotograf Francisko Araja iz Čilea i akademski slikar Predrag Marjanović iz BiH.

“Osim nagrada, žiri je odlučio da pohvali odnosno da dodijeli posebno priznanje žirija Zoranu Banoviću za rad `Odjek`, Biljani Gavranović za rad `Koža jedan`, Diani Morales Galisija za rad `Ascenso`, Borjani Mrđa Dragičević za rad `Gusjenica` i Cvetki Hojnik za rad `Tamna strana meseca 1/20`“, rekao je Radonjić Srni.

On je dodao da se žiri rukovodio formalnim uslovima podloge i zadatog formata, stepenom likovnosti, originalnosti i komunikativnosti rada, kao uključenjem najrazličitijih likovnih poetika i pristupa, a vrednovani su i kreativnost, savremenost izraza, originalnost i inovativnost.

Na konkurs za učešće na Trećem međunarodnom bijenalu radova na papiru “Prijedor 2020” prijavilo se 126 autora iz 22 države svijeta, a od 223 rada žiri je za učešće u izložbi bijenala izabrao 172, i to 121 rad iz kategorije crtež i grafika, 45 slikarskih djela i šest radova u oblasti intermedije.

Ove godine prijavili su se autori iz Australije, Belgije, BiH, Grčke, Italije, Južne Afrike, Južne Koreje, Kanade, Mađarske, Meksika, Poljske, Rumunije, Rusije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Finske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Crne Gore i Švajcarske.

Svečano otvaranje izložbe je predviđeno za 20. avgust u Muzeju Kozare, a drugi dio radova biće izložen u Galeriji “Sreten Stojanović”.

Izvor: Agencije