Epidemija korona virusa ne posustaje! Broj novoinficiranih iz dana u dan raste, a u poslednja 24 časa 177 pacijenata je na respiratorima. Svakodnevno se pitamo koliko je savremena medicina efikasna, da li i virusi napreduju kao i civilizacija? Da li nas od pronalaska vakcine protiv Kovida-19 dele meseci i za koju vakcinu da se opredelimo, ako ih na tržištu bude više? Na ova, kao i na mnoga druga pitanja, ovoga “Jutra” odgovarala je prof. Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i virusolog dr Tatjana Jovanović.

“Imamo potencijalnu vakcinu i kandidate za istu. Znate da je proces stvaranja vakcine vrlo dug. Od dizajna vakcine do otkrića, za koju su zaduženi istraživači, do registracije vakcine. To je prilično dugačak put, koji traje skoro godinu dana i više. Sada ima preko 150 kandidata, od kojih je 20-ak ušlo u kliničku fazu ispitivanja”, objasnila je dr Jovanović i dodala da su dosadašnja ispitivanja vakcine na animalnom modelu pokazala da postoji mogućnost da se indukuje efikasan imunološki odgovor.

Doktorka je takođe istakla da se kod najvećeg broja zaraženih javlja pneumonija, ali da Kovid-19 može napasti i ostale organe.

Izvor: Prva.rs