Klub odbornika SNSD-a grada Prijedora je prije više od pet godina prepoznao značaj voćarske proizvodnje i problem nedostatka skladišnih kapaciteta. Tadašnji šef Kluba odbornika Dražen Vrhovac, kroz odbornička pitanja zahtjevao je izgradnju hladnjače koja je za klub bila prioritet.

Integralnom strategijom razvoja Grada Prijedora, razvoj poljoprivrede je postavljen kao jedan od strateških ciljeva za period od 2014-2024. godina. Jedan od prioritetnih kapitalnih projekata za ovaj period je i izgradnja skladišnih objekata za voće i povrće. Iako neophodan i uz brojne zahtjeve Kluba odbornika SNSD-a da se započne sa izgradnjom, Distributivni centar voća i povrća Prijedor je čekao skoro četiri godine da dođe na dnevni red, samo zato što je prijedlog SNSD-a.

Dolaskom načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, Rade Rosića, 2017. godine, i njegovog razgovora sa predstavnicima Udruženja voćara „Prijedor“ i Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“ Prijedor, Distributivni centar voća i povrća Prijedor postaje prioritet.

Samo određivanje lokacije za skladište, kao i kupovina postojećeg objekta od privatnog vlasnika, trajalo je više od godinu dana, za šta je bila zadužena stručna služba gradonačelnika. Urgiranjem gospodina Rosića i djelovanjem odbornika SNSD-a, sredstva za radove na izgradnji skladišnog objekta za voće u Omarskoj, su uvrštena u Budžet Grada za 2019. godinu, u iznosu od 198.000 KM, a u Budžet Grada za 2020. godinu u iznosu od 72.000 KM (u Budžetu iz 2018. godine ova stavka je bila 20.000 KM).

Proces izgradnje skladišnih kapaciteta je planiran da se realizuje u dvije faze. Kroz prvu fazu izrađena je projektna dokumentacija od strane Zavoda za izgradnju grada, a u novembru 2019. godine potpisan je ugovor sa izvođačem radova (u vrijednosti od 196.016,16 KM), koji je, u martu 2020. godine, završio svoje ugovorene obaveze. Međutim, već krajem januara 2020. godine Odjeljenje za finansije objavljuje da za prvu privremenu situaciju u iznosu od oko 83.000 KM za ovaj kapitalni projekat nisu rezervisana sredstva iz Budžeta Grada Prijedora za 2019. godinu!

U februaru 2020. godine, uvidjevši nedostatke koji se odnose na radove na elektro i hidro instalacijama, troškove priključenja na elektrodistributivnu mrežu, te konstantne finansijske probleme vezane za Budžetom namjenjena sredstva, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu, je predložio da se projekat Distributivnog centra voća i povrća Prijedor predstavi u okviru javnog poziva IRB jedinicama lokalne samouprave za dodjelu bespovratnih sredstava. U pripremi aplikacije i projekta za ovaj javni poziv učestvovala je i Agencija za ekonomski razvoj Prijedora „PREDA – PD“ na čelu sa direktorom Aleksandrom Drljačom iz SNSD-a, a finalnu verziju projekta, za grant u iznosu od 99.450 KM, predalo je Odjeljenje za privredu i poljoprivredu. Bespovratna sredstva od IRB su planirana da, zajedno sa 72.000 KM planiranih u Budžetu Grada Prijedora za 2020. godinu, stave u funkciju Distributivni centar voća i povrća Prijedor.

U skladu sa Odlukom Vlade RS kojom se potvrđuju rang liste za finansiranje projektnih prijedloga, po prioritetnim oblastima finansiranja, a po osnovu Javnog poziva jedinicama lokalne samouprave u Republici Srpskoj za podnošenje prijedloga projekata za dodjelu sredstava iz Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata i integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2019/2020, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske odobrila je projekat “Poboljšan pristup tržištima i jačanje konkurentnosti proizvođača voća u ruralnim područjima ekonomskog područja grada Prijedora kroz podršku implemetaciji novog poslovnog modela “Distributivni centar voća Prijedor”. U pitanju je sufinansiranje izgradnje hladnjače u Omarskoj za koju je kroz ovaj projekat izdvojeno 99.450,00 KM.

Na žalost, od marta 2020. godine radovi na skladišnom objektu u Omarskoj stagniraju, jer Grad Prijedor još uvijek nije izvršio svoje ugovorene obaveze prema izvođaču radova, a postupak javnih nabavki koji se odnose na radove na elektro i hidro instalacijama i priključenja na elektrodistributivnu mrežu još nisu započeti.

Nikome, pa ni nama apsolutno nije bitno ko je pokrenuo inicijativu, ko je najviše radio, niti ko je izdvojio sredstva za navedeni distributivni centar, najbitnije je da voćari dobiju ono što im je najpotrebnije, ali je zanimljivo da se nigdje ne spomenu sredstva od skoro 100.000 KM koja dodju u budžet grada, za pomoć pri izgradnji tog istog distributivnog centra. Mi smo osjećali potrebu da upoznamo građane sa tom informacijom koja očigledno nekome smeta i nekoga pogađa bez obzira na njen značaj i korist u ovom projektu. Iz svega navedenog, a i iz prethodne objave ako se pazljivo pročita vidljivo je da jedan “naš sugrađanin” nije sebi prisvajao nikakve zasluge, već da je iznio činjenice.

Nadamo se da će nakon nedavne odluke Odbora za žalbe o poništenju Rješenja o nezakonitoj smjeni načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Prijedora, gradonačelnik vratiti gospodina Rosića i da će Distributivni centar voća i povrća Prijedor konačno ugledati svjetlost dana, jer potkozarski kraj je poznat po voćarskoj proizvodnji i voćari grada Prijedora zaslužuju podršku svih nas, kako bi ostvarili još bolje rezultate i proširili svoju proizvodnju.

Informativna služba
GO SNSD Prijedor

prijedor24h