Tužilaštvo BiH zatražilo je od Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA da dostavi diplome direktora Obavještajno bezbjednosne agencije Osmana Mehmedagića Osmice, koje je on prethodno proglasio državnom tajnom.

Potvrdio je ovo za Srpskainfo član Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA i predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić, ali nije želio iznositi druge detalje.

– Mogu samo da potvrdim da je proteklih dana u Zajedničku komisiju stigao novi akt Tužilaštva BiH u kojem se traži da se hitno bez odlaganja toj instituciji dostave diplome direktora OBA – istakao je Stevandić i dodao da se za sve detalje obratimo predsjedavajućem Zajedničke komisije Nerminu Nikšiću, ali se on juče nije javljao na telefon, kao ni njegov zamjenik Sredoje Nović.

Prema nezvaničnim informacijama, Tužilašvo je u dopisu upućenom Zajedničkoj komisiji navelo da im, pored diploma, pošalju i kompletan akt koji im je dostavio Mehmedagić.

Dodali su da navedene podatke zahtijevaju zbog potreba istrage koja se vodi protiv Mehmedagića, napominjući da ne postoji ni jedan zakon koji zabranjuje tužiocima da imaju uvid u navedenu dokumentaciju.

Ovime je propao Mehmedagićev pokušaj da sakrije svoje diplome od tužioca, te ih proglasi tajnim dokumentom.

Podsjećamo, Zajednička komisija za nadzor nad radom OBA usvojila je 17. juna zaključak da direktor ove agencije ima rok od sedam dana da Komisiji predoči diplomu o završenoj visokoj stručnoj spremi, koja je ključni uslov da bi uopšte mogao biti na čelu te Agencije.

Mehmedagić je 1. jula dostavio diplomu Više upravne škole koju je završio prije rata, te diplomu Američkog univerziteta iz Sarajeva koji je završio u periodu kada je bio na čelu OBA. Obe te diplome je samoinicijativno proglasio tajnim dokumentima što je do sada nezabilježen presedan u BiH.

Zajednička komisija je potom uputila dopis Tužilaštvu BiH u kojem je navela da im je direktor OBA dostavio diplomu Američkog univerziteta u Sarajevu i diplomu stepenovanja Pravnog fakulteta, ali da ih je proglasio tajnim dokumentima, te su zatražili da ova pravosudna institucija skine sa njih oznaku tajnosti.

Univerzitet za poslovne studije (UPS) Banjaluka poništio je polovinom novembra prošle godine diplomu Mehmedagiću nakon što je Republička prosvjetna inspekcija utvrdila da je stečena nezakonito.

Provjera Mehmedagićeve diplome je uslijedila nakon što je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o valjanosti diploma čelnih ljudi državnih agencija za provođenje zakona.

Izvor: Srpskainfo