Gdje će biti utrošen novac koji je Vlada, posredstvom Fonda solidarnosti, uplatila u prijedorski gradski budžet za sanaciju posljedica virusa korona?

Dok gradske vlasti ističu da je novac namijenjen za sanaciju deficita u budžetu, iz prijedorskog SNSD-a poručuju da mora da bude upotrijebljen za pomoć gradskoj privredi.

Prije tri sedmice, Vlada je na račun grada Prijedora uplatila je 1.531.000 maraka, namijenjenih za sanaciju štete izazvane virusom korona. Iz gradske uprave ističu – novac će biti upotrebljen za dopunu budžeta.

– Konsultovali smo se sa Ministarstvom finansija i premijer je u nekoliko navrata rekao u svojim javnim nastupima da se taj novac koristi kao sanacija deficita u budžetu, znači slobodno je da se koristi za bilo koju namjenu – rekla je Biljana Malbašić, načelnica Odjeljenja za finansije.

S druge strane, iz prijedorskog SNSD-a poručuju da ta sredstva moraju biti usmjerena za pomoć privrednicima koji su zbog virusa korona pretrpjeli ogromnu štetu, i čiji je promet posljednjih mjeseci umanjen za više od 50 odsto.

– Ta sredstva ne smiju biti, po nama, trošena za tako da kažem, krpljenje budžeta, jer evo podigli su kredit od 1,7 miliona maraka, ako još tih milion i po upotrebe za krpljenje budžeta, a imamo suficit koji je raspoređen od prošle godine, onda ne znam otkud toliki manjak u tom budžetu – napomenuo je Dalibor Pavlović, šef Kluba odbornika SNSD-a u Skupšini grada Prijedor.

Sredstva iz Fonda solidarnosti biće upotrebljena za pomoć privredi, ističe gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković.

– Prije svega, gdje su privrednici imali obaveze prema gradu, mi smo se toga odrekli, a preuzeli smo obaveze ekonomskih obaveza da platimo ono što su potrošili struje, što su stvorili obaveza za komunalno – istakao je Đaković.

A podršci iz gradske uprave nadaju se i prijedorski poljoprivrednici. Dragan Baltić iz Trnopolja vlasnik je farme sa 180 goveda. Ove godine zasijao je 350 duluma pšenice, i 720 duluma kukuruza. Zbog korone, troškovi sjetve uveliko su porasli, pa je svaka pomoć, kaže, dobrodošla.

– Svaka pomoć poljoprivredi je vrlo značajna, od minimalne do maksimalne, i svaki poljoprivrednik biće zahvalan – napomenuo je Balčić.

Bez pomoći nadležnih, teško ćemo savladati krizu izazvanu pandemijom virusa korona – poručuju prijedorski privrednici.

Izvor: RTRS