Politički analitičar Dragomir Anđelković rekao je da ne vjeruje da će tema nestalih tako lako da se riješi, jer smatra da prištinska strana neće htjeti da Beogradu preda arhivu terorističke OVK.

“Јer bi se time narušila zapadna propaganda koja je stvorena – da je samo srpski bezbednosni sistem izvršio zločine na Kosovu”, rekao je Anđelković, povodom predstojećeg sastanka, u srijedu, 22. jula, prištinskih i beogradskih ekspertskih timova u Briselu.

Anđelković je uvjeren da će se u srijedu razgovarati o ovoj temi ali samo na način da Priština izbjegne da preda postojeće dokumente.

“Ako bi oni sada prihvatili da daju lokacije i podatke priznali bi da se nije radilo ni o kakvom spontanom odgovoru na srpske zločine već o sistematskom albanskom nastojanju da etnički očiste Kosovo”, rekao je Anđelković za Sputnjik.

Povodom informacije da je Priština od Beograda tražila da otvori svoje vojne i policijske arhive, Anđelković kaže da će sa srpske strane to ići lako ukoliko Albanci budu raspoloženi za saradnju.

Anđelković smatra da bi preveliki zalogaj bio da se na stolu nađu i teme nestalih i ekonomije.

“Ekonomske teme možda budu načelno na stolu, ali nemoguće je o svemu pričati u isto vreme. Pre verujem da će ovo biti sastanak na kome će se utvrditi neka vrsta agende šta će u kom momentu da se nađe na dnevnom redu”, rekao je Anđelković.

Sputnjik napominje da srpska strana traži 1.644 nestale osobe na prostoru Kosova i Metohije, a sličan broj se pominje i sa albanske strane.

Prištinski i beogradski ekspertski timovi sastaće se u srijedu, 22. jula, ponovo u Briselu kako bi utvrdili agendu tema za nastavak dijaloga.

Izvor: SRNA/ATV