Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je Srni da je prošlo 102 godine od zločina koje je počinila Austrougarska u Prvom svjetskom ratu nad Srbima i 75 godina od genocida nad Srbima počinjenog od ustaškog režima, koji je bio satelit fašističke Njemačke, a Valentin Incko još pokušava da provodi iste politike nad Srbima na ovom prostorima, ovoga puta bez oružja.

– Istorija nam se očito ponavlja kao farsa, kada od međunarodnog neizabranog stranca slušamo šta je agenda, i to njegova, čija je naša imovina ili o odlukama Vrhovnog suda BiH, koji ne postoji – rekao je Dodik upitan da prokomentariše Inckove navode iz intervjua bečkom “Standardu”.

Dodik je naglasio da Incko ne propušta priliku da pokaže i nama i svijetu da on nije u BiH da bi nadgledao provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, što mu je mandat iz tog sporazuma, već da bi provodio muslimansku politiku, uvijenu u evropske integracije, što čak i ne krije.

Da je ikada pomislio da BiH treba da se integriše u EU, konstatovao je srpski član Predsjedništva, Incko bi odstupio s tog mjesta i pred Savjetom bezbjednosti UN rekao da protektorati ne mogu biti dio EU i da on svojim odlaskom daje doprinos prosperitetu BiH.

– Valentin Incko radije ostaje da za bijesnu platu ne radi ama baš ništa i s vremena na vrijeme prizove rat, ne bi li što duže ostao tu, da da kakav intervju, slaže ponešto, tek toliko da nas sve podsjeti da je međunarodna uprava još tu. A ovo nije ni 1918. ni 1945. godina – zaključio je Dodik.

Incko je za bečki “Standard” rekao da se u BiH “još vodi rat, bez pušaka”, te da “nacionalisti i dalje pokušavaju da unaprijede svoje ratne ciljeve”.

On je naveo da “državna imovina još nije raspodijeljena”, i da je Milorad Dodik izjavio da sve što se nalazi na teritoriju Rapublike Srpske, pripada Republici Srpskoj, iako je, kaže Incko, “Vrhovni sud BiH” drugačije odlučio.

Izvor: SRNA/RTRS