Britanski sportski novinar Sem Strit reagovao je na objavu albanske pjevačice rođene u Engleskoj – Due Lipe.

Ona je na svojim društvenim mrežama objavila secesionističku fotografiju takozvane “velike Albanije” gdje su, osim Kosova i Metohije obuhvaćeni i dijelovi Sjeverne Makedonije, Grčke i Crne Gore.

– Autohtoni (pridjev) za starosjedioca jednog mjesta, izvornog, a ne poteklog od migranata ili kolonista – napisala je pjevačica koju samo na Instagramu prati skoro 50 miliona ljudi.

Dok su jedni stali u njenu odbranu, drugima je jasno ova ideja proizvela i negativne reakcije zbog iskrivljavanja istorije i praktično poziva na novi terorizam.

– Dok ljudi kao Novak Đoković pokušavaju da ujedine Balkan i ne dobijaju za to ništa osim kritika, Dua Lipa sjedi u Londonu i uradi ovo – napisao je Strit u odgovoru Lipi. Ubrzo je konkretizovao i pojasnio zbog čega je pjevačicin post sporan.

– Objava pokazuje takozvanu Albaniju koja prisvaja dijelove Srbije, Grčke, Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Onda naziva ove nacije migrantima ili kolonistima, što je prilično ironično za Albanku rođenu u Vestminsteru – naveo je Strit.

Podsjećamo, Dua Lipa je rođena 1995. godine u Velikoj Britaniji, a njeni roditelji Dukađin i Anesa su iz Prištine i napustili su ovaj grad 1992. godine.

Izvor: RTRS