U prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović” narednog mjeseca biće održana humanitarna prodaja slika sa ciljem da se prikupljeni novac utroši za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me-9. januar” koji će da koriste djeca sa posebnim potrebama u Kosovskoj Mitrovici.

Tim povodom sa gradonačelnikom Prijedora Milenkom Đakovićem sastao se predsjednik Odbora Republike Srpske za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji Milorad Arlov.

Arlov je izjavio da je prijedlog da humanitarna prodaja slika bude održana 24. avgusta u prijedorskoj Galeriji “Sreten Stojanović.

-Slike će koštati 500 KM i biće oko 40 slika izloženih. Pozivam sve koji mogu da kupe slike i pomognu izgradnju Dnevnog centra. Odlučili smo da humanitarna aukcija nakon Banjaluke, Brčkog, Trebinja i Istočnog Sarajeva bude u Prijedoru. To je ideja slikara Branka Miloševića iz Banjaluke koji je još prošle godine pozvao i rekao da slikari iz RS hoće da na taj način da pomognu izgradnju humanog projekta na Kosovu i Metohiji -istakao je Arlov.

On je dodao da je ove godine deveti put trebalo da djeca sa Kosova i Metohije u 23 autobusa doputuju u 21 grad i opštinu Srpske, ali da je sve otkazano zbog pandemije virusa korona. Arlov je naveo da su mnoge opštine u svojim budžetima izdvojile novac za posjetu djece sa Kosova i Metohije Republici Srpskoj, ali da su zbog otkazivanja ovogodišnje posjete dio tog novca preusmjerile za izgradnju Dnevnog centra na Kosovu.

-Do sada su učestvovale 22 loklne zajednice. Prijedor godinama učestvuje u projektima Odbora za pomoć narodu Kosova i Metohije i prijemu djece, ovdje dolaze djeca sa posebnim potrebama sa svojim roditeljima i grad Prijedor je među prvima uplatio pomoć za izgradnju Dnevnog centra “Podrži me-9. januar” za djecu sa poteškoćama u razvoju, koji je najveći projekat Odbora i velika humana slika RS za pomoć tom dijelu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Ima 144 djece sa posebnim potrebama i mladih ljudi koji će biti korisnici Dnevnog centra i nekako je tvrdi spomenik pomoći Srbima i ako ga svi zajedno izgradimo to je kao da smo manastir sagradili -poručio je Arlov.

On je dodao da za izgradnju Dnevnog centra još nedostaje 85.000 evra te da se nada da će on biti izgrađen do kraja godine i predat djeci na upotrebu iduće godine.

Foto: Bojana Majstorović/RAS Srbija

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković  je rekao da Arlov 13 godina povezuje djecu sa Kosova sa djecom iz Republike Srpske i da je drag gost grada na Sani.

-U isto vrijeme Arlov i njegove kolege u Odboru su došli na ideju da organizuju jednu prodajnu izložbu radi izgradnje Dnevnog centra za pomoć djeci ometenoj u razvoju koji se gradi u Kosovskoj Mitrovici i koji je uz značajnu pomoć opština, gradova i Vlade RS i drugih donatora u završnoj fazi, ali još je neophodno da se obave određeni poslovi i potrebno je obezbijediti dodatni novac. Na osnovu pomoći umjetnika i slikara koji su dodijelili Odboru svoje slike, napraviće prodajne aukcije za pomoć u izgradnji ovog objekta i dogovorili smo se o datumu prodajne izložbe u Prijedoru-reako je Đaković.

Po završetku sastanka Arlov je u ime Odbora Đakoviću uručio bistu Patrijarha Pavla koja je izrađena u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog u Leposaviću uz nadu da će mu donijeti sreću te knjigu Tome Marića “Miljan”.

Izvor: Srpskainfo