U protekla 24 časa testirano je 270 laboratorijskih nalaza, a virus korona potvrđen je kod 45 osoba, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Radi se o 29 muških i 16 ženskih osoba , od kojih je osam mlađe, 29 srednje i osam osoba starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta 12 osoba je iz Banjaluke, sedam osoba iz Zvornika, šest osoba iz Foče, po tri osobe iz Kotor Varoša, Osmaka i Šekovića, po dvije osobe su iz Bratunca, Prnjavora i Čelinca i po jedna osoba iz Laktaša, Ljubinja, Mrkonjić Grada, Trebinja i Ugljevika.

Preminule su dvije osobe, jedna iz Šekovića, a druga iz Ljubinja.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 3764 slučaja virusa korona, a preminulo je ukupno 149 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U Republici Srpskoj, od novog virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 1.868 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 45.026 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u Republici Srpskoj je 246, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 58, a u opštim bolnicama 188.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.124 osobe, a nadzor je završen kod 41.043 osobe.

Zeljković je pozvao na pridržavanje preporučenih mjera.

U skladu sa trenutnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, kao i činjenicom da je u Republici Srpskoj pogoršana epidemiološka situacija, te da postoji transmisija virusa u zajednici, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske daje preporuku da se maske upotrebljavaju i na otvorenom, u situacijama u kojima nije moguće održati fizičku distancu od dva metra.

Epidemiolog Јelena Đaković Dević istakla je da je u Univerzitetskom kliničkom centru Srpske hospitalizovano 58 pacijenata, a u ostalim bolnicama u Srpskoj njih 188.

I ona je potvrdila da je epidemiološka situacija u Srpskoj i dalje nepovoljna, zbog čega se treba pridržavati mjera.

Izvor: RTRS