Savez ratnih vojnih invalida Republike Srpske danas je najoštrije osudilo sramnu i neprimjerenu izjavu bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića datu u Kozarcu kod Prijedora, te ga upitalo zašto nije otišao na Ozren, u Vozuću ili Zenicu i rekao da zločin nad tamošnjim Srbima ima sve elemente genocida.

– Bilo bi opravdano i moralno da Džaferović nikada i nigdje ne zakorači na teritoriju Republike Srpske s obzirom na to kakave je strašne zločine počinio nad srpskim stanovništvom i za kakve je sve zločine znao, a nije ništa uradio da ih spriječi – naveli su u Savezu.

Iz Saveza su upitali “zašto Džeferović nije otišao na Ozren, Vozuću ili Zenicu i tamo izjavio da je zločin nad Srbima sa ovih područja udruženi zločinački poduhvat s ciljem eliminacije srpskog stanovništva i da ima sve elemente zločina i genocida”.

– U činjenju ovih zločina i sam je učestvovao, a za to nikada nije i vjerovatno nikada i neće odgovarati – poručili su iz Saveza.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je juče u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu, kod Prijedora, da je “zločin koji se dogodio u Prijedoru sistematski, udruženi zločinački poduhvat sa ciljem eliminacije nesrpskog stanovništva i da ima sve elemente genocida”.

Izvor: SRNA/RTRS