U Vojkovićima kod Istočnog Sarajeva danas je svečano otvoren državni zatvor u koji će biti smješteni najteži prestupnici u svim oblicima kriminala.

Zatvor su svečano otvorili ministar pravde BiH Josip Grubeša i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH prostire se na 24.000 metara kvadratnih i ima 348 mjesta, od čega je 298 namijenjeno za osuđenike i 50 za pritvorenike, a mnogi ga već sad zovu “bh. Alkatraz”.

Kako su naveli u Ministarstvu pravde BiH, objekat je opremljen u potpunosti prema evropskim standardima, te je ugrađena visoko sofisticirana oprema koja zadovoljava uslove zatvora visokog stepena sigurnosti.

Popunjavanje planiranih kadrovski radnih mjesta je završeno te su planirane i obuke za novozaposlene nakon kojih će se početi sa prijemom zatvorenika u Državni zatvor.

“Dinamika premještanje zatvorenika i pritvorenika u Zavod koji izvršavaju krivične sankcije u entitetskim zavodima vršiće se sukcesivno, kako bi se omogućilo novom osoblju, ali i zatvorenicima da se adaptiraju na novi zatvor, a sve shodno planu Zavoda i materijalno finansijskim sredstvima stavljenim na raspolaganje Zavodu u narednom periodu”, kazali su u Ministarstvu.

Podsjećamo, kamen temeljac za izgradnju ove vaspitno-popravne institucije postavljen je davne 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo.

Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora počeli su tek 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca, ali posao nije završen do kraja 2016.

ATV