U toku je druga Škola novinarstva Free radija, koju pohađa 15 mladih ljudi sa područja grada Prijedora.

Nakon završene teorijske i praktične nastave iz oblasti radijskog novinarstva, polaznici, zajedno sa deset mladih novinara prve generacije Škole novinarstva, snimaju radijske emisije, uz mentorsku podršku novinara Free radija. Riječ je o serijalu koji sadrži 30 emisija pod nazivom “Puls mladih”, u kojima emituju priče posvećene omladinskim temama, a koje slušaoci Free radija mogu slušati svakog utorka i četvrtka od 13 časova.

Pored toga, polaznici trenutno prate i nastavu iz oblasti digitalnih medija.

“Želja nam je da polaznike prve i druge generacije Škole novinarstva osposobimo da uspješno vladaju digitalnim vještinama i da postanu stručnjaci za digitalne medije, te da kreativno koriste tehnike promocije, pisanja i kreiranja vizuelnog sadržaja na društvenim mrežama”, izjavila je Azra Borovčanin, direktorica Free radija.

Zahvalnost što je dobio priliku da bude dio ove priče izrazio je polaznik škole Milovan Srdić.

“S obzirom da se planiram baviti novinarstvom, stečeno znanje i iskustvo  mi je značajno pomoglo. Svaki dio predavanja je bio koristan na svoj način, a svaka nova radijska emisija koju pripremamo i snimamo to upotpunjuje”.

Svoje zadovoljstvo ne krije ni Željka Zgonjanin polaznica prve generacije Škole novinarstva.

“Škola novinarstva, koju organizuje Free radio je nešto potpuno novo u našem gradu. Rijetkost je da neko podijeli svoje znanje i iskustvo koje je godinama sticao, naročito kada je u pitanju novinarstvo. Free radio je osmislio projekat i želio svoje znanje i iskustvo da podijeli sa zainteresovanim mladim ljudima, kako bi im pomogao da pronađu zaposlenje i da steknu nove vještine. Mnogo znanja se steklo, mnogo toga se i praktično naučilo, te me raduje što i dalje zajednički radimo na realizaciji radijskih emisija”.

Takođe, kroz ovaj projekat Free radio i polaznici Škole novinarstva ostvarili su saradnju sa brojnim organizacijama. Između ostalog, na inicijativu polaznika, zajedno sa omladinskom organizacijom “Čuvari Sane”, organizovali su akciju čišćenja gradske obale rijeke Sane.

Ovoj akciji priključili su se ŽFK “Prijedor”, “Green team” iz Novog Grada, “RUSAG” vitezovi, Omladinski savjet Prijedor, učesnici “SMARTY” radionice, kao i mnogi volonteri. Uz malo ulaganja, ali i uz mnogo dobre volje i entuzijazma, mladi su uspjeli urediti dio obale rijeke Sane.

“Cijeli projekat traje do kraja mjeseca oktobra, dakle ukupno šest mjeseci, a po završetku škole polaznici dobijaju Certifikate o završenoj Školi novinarstva i digitalnih medija. Edukacija je besplatna i sve troškove snosi organizator”, dodala je Azra Borovčanin.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi  Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni  razvoj (USAID).

prijedor24h