U Neum sam otišao sasvim slučajno, tačnije silom prilika zbog ove situacije sa koronom. Koja je, doduše, možda slučajna, a možda i nije. Imao sam aranžman za Makarsku, pa sam prebacio na Neum po principu „daj šta daš“.

Malo je poznato da je Socijalistička Republika BiH imala dva izlaza na more, ali onaj srpski, u Sutorini, Đuro Pucar Stari je prepisao Crnoj Gori, koju je iz straha od litija Milo Đukanović zatvorio za najvjernije turiste iz Srpske i Srbije. Umjesto Herceg Novog, Neum je izbor ove godine i za one sa Zapada Srpske, koji više gravitiraju Makarskoj i Baškim Vodama.

Dakle, Neum. Prvi utisak. Ono što me je prijatno iznenadilo je to što je more izuzetno čisto. Očekivao sam prljavo more iz razloga što je u pitanju zaliv.Iz istog razloga sam očekivao i toplo more, što se i obistinilo-što je još jedan plus.

CIJENE DOMAĆE, TELEFON BEZ ROMINGA

Ono što je minus je to što u suštini Neum nema „krštene“ plaže i manjak prirodnog hlada, pa te to jednostavno da iznajmiš suncobran i to košta u prosjeku 6 KM. Definitivno bi trebali poraditi na uređenju još 2-3 nove plaže, ako se naselje bude širilo prema Pelješkoj strani.

Cijene su za naše standardne, koje možete plaćati konvertibilnim markama i koristiti telefon bez rominga. Poprilično su pristupačne. U odnosu na Hrvatsku i Crnu Goru jeftinije od 20-30 odsto.

Kafa je u prosjeku 2KM, pivo je 3,5-4KM prosjek, a mineralna voda oko 2,5KM.Kugla sladoleda je 1-1,5KM, a palačinke 4-5 KM. Pica za dve osobe je 10KM, a porodična 16KM.Hamburger i kebab ćeš platiti 5KM, male ćevape 6, a velike 10KM. Litar i po flaširane vode koju si prinuđen piti pored katastrofalne „lokalne“( kao i u dosta mjesta na primorju) je 2KM. Ko želi na pedalinu, za sat vremena treba izdvojiti 12KM, a ležaljka za dnevnu upotrebu stoji 6KM.

Moglo bi se povesti više pažnje i na čistoću plaža, koje i nisu baš reprezentativne, ali jesu podnošljive (nećemo baš biti seka perse).

U ZENICI NA MORU

Što se gostiju tiče, oko 80 odsto su iz Efbiha, tako da sam se naslušao onog „ba“ i „alaha mi“ za narednih godinu dana. Da nije velikog grafita-šahovnice na drugoj strani zaliva i konobara koji su većinom lokalni Hrvati ili iz okoline, pomislio bih da sam u Zenici ili Sarajevu na moru.

Ipak, ima tu i pokoji Vlah i njegovo „bre“, kao i pet-šest automobila sa srbijanskim registarskim tablicama koje primjetih. Nekako je najmanje nas „konstitutivnih“ Vlaha iz Republike Srpske, ili se slabo raspoznajemo po naglasku. U trenutku dok ovo pišem, garantujem za dvadesetak Prijedorčana i isto toliko Banjolučana.

Ovdje sam doputovao sa djevojkom, preko turističke agencije. Put ovamo i nazad, pet noćenja sa doručkom (izuzetno korektan „švedski sto“) u hotelu sa bazenom, nas je izašlo 285KM po osobi. Hotel je za te pare izuzetan, a bazen sa panoramskim pogledom na more je vrh. Zaista smo prošli povoljno.

NEUMSKI TURIZAM ZAHVALAN KORONI

Inače, korona je pomogla Neumu da ove godine postane TOP destinacija, a u ovom trenutku hotel u kojeđ sam ja je rasprodat sa aranžmanima do kraja sezone, a koliko čujem od ljudi ovde i ostali bolji hoteli(Sunce, Grand, Vapore).

Na bukingu se još možda može naći neki privatni apartman iznad magistrale(udaljen kilometar i više od plaža),i, koliko sam shvatio, skočila je cijena. Ponuda i potražnja.

Suma sumarum, obzirom da smo oboje bili skeptici i očekivali „brljug i baru“, poprilično smo zadovoljni. Vjervatno Neuma ne bih vidio skoro, da ne bi korone, ali kad se sve uzme u obzir-zadovoljan sam.

Izvor: Frontal.rs