Komemorativna sjednica povodom iznenadne i prerane smrti Tihomira llijaševtća, akademskog slikara i direktora Galerije “Sreten Stojanović’. održana je danas u gradskom pozortštu. Iskreno saučešće porodici llijašević, rodbini, prijateljima i svima koji su iskreno poštovali njegovo djelo, izrazio je gradonačelnik Milenko Đaković:

– Govoriti na ovom mjestu, nije nimalo jednostavno. Pogotovo što se zauvijek treba oprostiti od čovjeka s kojim si razgovarao dan prije, a s njim bio prijatelj od djetinjstva – rekao je Đaković i u emotivnom govoru podsjetio na njihovo zajedničko odrastanje i druženje.

– Imao je tu neku umjetničku crtu, entuzijazam i šarm kojem je malo ko mogao da odoli. Prijedorska galerija je samo zbog njegovog entuzijazma ponekad ličila na galerijske prostore nekih prestonica, imala program i goste tako zvučnih imena na kojima su nam mnogi često zavidjeti. Tiho je svojim radom oplemenjivao prijedorsku galeriju, ali i naš grad. Odlaskom Tihe, ostaje velika praznina u našim srcima, a kultumo-umjetnička scena našeg grada i RS ostaje bez velikog čovjeka i umjetnika – rekao je Đaković.

Od prijatelja i umjetnika oprostio se akademski slikar i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika grada Prijedora Boris Eremić, podsjetivši na llljaševićeve riječi „da je stvaralaštvo, u stvari, potreba da volimo i da budemo voljeni.

 

– Uvijek si bio na prvoj liniji, nikad igrač s klupe i sve što si radio, radio si beskompromisno, srčano i šarmantno – rekao je Eremić u oproštajnom govoru.

Tihomir iiijašević rođen je u Prijedoru, gdje je završio osnovnu školu i Gimnaziju, a Fakultet likovne umjetnosti u Beogradu 1992. godine. Bio je pripadnik VRS. osnivač, sekretar i predsjednik Udruženja likovnih i primijenjenih umjetnika RS. Godinama je bio prvo ime Slikarske škole u RS pod nazivom “Zapadna Srbija”, a slobodan duh i britku riječ utkao je i u novinarstvo, kao kolumnista “Kozarskog vjesnika“ i saradnik RTRS-a. Portretista po opredjeljenju, iza sebe je ostavio između 20.000 i 30.000 portreta i portreta karikatura, poput svjetlucavih bisera rasutih širom svijeta, a svoju posljednu izložbu priredio je prošle godine u Galeriji “Sreten stojanović”. Ova ustanova, s njim na čelu od 2005. godine, postala je mjesto okupljanja sjajnih kulturnih, likovnih i muzičkih desavanja. U sklopu Galerije, pokrenuo je Festival crteža i muzike 2007. godine. Tihomir Iiijašević imao je šest samostalnih i preko 70 zajedničkih izložbi, a učestvovao je u radu više od 30 likovnih kolonija. Telegrame sa izrazima sa učešća uputili su brojni slikari, pjesnici, književnici, glumci i svi njegovi prijatelji. Tihomir Iiijašević sahranjen je danas na groblju Sotonica u Malom Palančištu.

M.Z./Kozarski