Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević rekao je gostujući u Dnevniku 1 da je jučerašnja posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci bila praznik bratstva i prijateljstva između Srpske i Srbije.

– Vučić je zajedno sa delegacijom koju su činili brojni ministri iz Vlade Srbije juče boravila u cjelodnevnoj posjeti Srpskoj i ono što je bitno reći, donijeli su mnogo dobrih vijesti za Republiku Srpsku – rekao je Kovačević.

Kovačević je podsjetio je da je 15 sanitetskih vozila otišlo širom Srpske.

– Dobra vijest je vezana i za Hercegovinu. U Trebinju će Srbija graditi aerodrom za manje avione i letjelice što je velika vijest za komunikacionu povezanost Trebinja i sa Srbijom, ali i sa ostatkom Srpske. To je jako značajno i za privredu, ali i za druge gradove u Hercegovini – istakao je Kovačević.

Dodao je da je juče dogovoreno i da će Srbija uložiti 100 miliona eura za dionicu auto puta od granice Srbije do Bijeljine.

– Srbija će uložiti i jedan milion evra za rekonstrukciju trećeg paviljona Studentskog centra Nikola Tesla u Banjaluci – rekao je Kovačević.

Naglasio je da je juče bilo mnogo dobrih vijesti i političkih poruka između Srpske i Srbije.

Kada je riječ o poređenju statusa Srpske i Srbije, Kovačević je rekao – Ukoliko ste spremni da Kosovo i Metohija ostanu sastavni dio Srbije, onda je i Srpska spremna da ostane unutar BiH, one Dejtonske BiH na koju smo mi pristali.

– Ukoliko smatrate da srpski narod treba da se pomiri sa tim da neko oduzima dijelove Srbije, onda morate da prihvatite i to da Srpska neće ostati dio BiH – poručio je Kovačević.

Istakao je da je to nešto što je Srpska rekla, da će i zvaničnim putem da se obrati Srbiji da to postane dio međunarodnog zvaničnog stava srpskog naroda.

–  Činjenica je da srpski narod u BiH ima mnogo veće pravo na samoodređenje svog statusa, kao jedan konstitutivan narod, za razliku od jedne nacionalne manjine koja je došla na teritoriju Srbije – naglasio je Kovačević.

Kada je riječ o posjeti Vučića i negativnim komentarima iz FBiH, Kovačević je istakao je bilo komentara i međunarodnih organizacija.

– OHR-a, naravno, koji konstanto nastupa kao jedna portparol bošnjačke politike. Republika Srpska je nastala prije rata, da je u ratu odbranjena i da je za sve vrijeme trajanja rata učestvovala kao strana u pregovorima na međunarodnom nivuo a da je zatim, zvanično u Dejtonu i Parizu, dobila i međunarodnu verifikaciju svog statusa – rekao je Kovačević i dodao: Sve te laži koje oni ponavljaju, pa kada ih ponove i hiljadu puta, ili milion neće postati istina.

Izvor: RTRS