Posjeta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci nije prošla bez negativnih komentara iz Federacije BiH.

Ni ovaj put nije izostao termin “genocidna tvorevina”, a neki su čak tražili od predsjednika Srbije javno izvinjenje, jer je Trebinje nazvao jednim od najljepših srpskih gradova.

“Povezati rješavanje pitanja statusa Kosova i statusa Republike Srpske” i “Trebinje je jedan od najljepših srpskih gradova” dvije su izjave sa sastanka delegacija Srbije i Srpske koje su najviše pažnje privukle u Federaciji. Iz SDA su poručili da Vučić jednom zasvagda mora da nauči da u Bosni i Hercegovini ne postoje nikakvi srpski gradovi, iz SDP-a traže Vučićevo izvinjenje, dok DF Željka Komšića, Republiku Srpsku ponovo naziva genocidnom.

– Neće biti nikakvih razgovora o statusu bh. entiteta Republika Srpska. Ona nikada nije bila država i nikada to neće biti. Entitet Republika Srpske je administrativna jedinica u Bosni i Hercegovini i može postojati samo kao takav, ili ne postojati uopšte. Status eniteta, koji nema nikakav međunarodni subjektivitet, niti zavisi, niti može zavisiti od pregovora koji se vode između Srbije i Kosova – rekao je član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

– Dodik i Rusija prave ogromne probleme Vučiću, a Dodikove tlapnje o državama su besmislene – smatra Komšić.

Negativni komentari federalnih političara o posjeti predsjednika Srbije Banjaluci, pokazuju da kod njih i dalje postoji mržnja i netrpeljivost prema drugačijima, rekla je predsjednica Srpske, Željka Cvijanović. Istakla je da Vučićeva posjeta pokazuje kako treba sarađivati, za šta, dodaje, bošnjački političari iz Federacije odavno nisu sposobni.

– Ljubomorni su na ono što mi imamo sa Srbijom, zato što mi imamo sa Srbijom, zato što oni to nemaju ni sa kim, zato što je sve vezano za koncepciju BiH i određenih partnerstava zapravo jedna velika lažna slika – kreiranje određenih istina, određenih obrazaca, uklapanja u te obrasce, pa makar donosili i pravosudne kojekakve odluke, da biste se uklopili u neki politički koncept. Ljubomnorni su na ono što imamo, a ovo što imamo je ono čime bi se svaki narod pohvalio – poručila je predsjednica Srpske.

Navela je da je beskrajno zahvalna Srbiji na čelu sa Vučićem, jer su promijenili odnos prema Srpskoj, ulažući novac tako da u svakoj opštini Srpske postoji bar jedan projekat u kojem učestvuju, a to je, dodaje, najvažnije za sve građane.

Izvor: RTRS