Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić smatra planetarnom nepravdom današnju odluku Apelaciong vijeća Suda BiH kojom je ratni načelnik Stanice javne bezbjednosti /SЈB/ u Goraždu Ibro Merkez pravosnažno oslobođen optužbi za zločine nad srpskim civilima u tom gradu.

– Radi se o potpuno različitim kriterijima i pristrasnosti pravosuđa BiH. Neprihvatljivo je da za sličnu kvalifikaciju krivičnih djela Srbi dobijaju maksimalne doživotne zatvorske kazne, dok se Bošnjaci osuđuju na dvije godine i kasnije oslobađaju – rekao je Savčić Srni.

Savčić je podsjetio i na prvostepene presude Haškog tribunala muslimanskom ratni komandantima Naseru Oriću i Rasimu Deliću koji su bili osuđeni na po dvije godine zatvora.

On kaže da pravosuđe BiH mora biti korektivni faktor koji će za svaki ratni događaj za kojeg se pokrene postupak utvrditi potpunu istinu na osnovu koje će donijeti pravednu presudu i ističe da jedino to može da bude put ka pomirenju naroda u BiH.

– Gdje su ubijeni Srbi koji se još traže iz Goražda? U tom mjestu ubijali su čak i srpske starice, a pitam se kome su one bile prijetnja? – pita Savčić.

Apelaciono vijeće Suda BiH danas je pravosnažno oslobodilo ratnog načelnika SЈB u Goraždu Ibru Merkeza, koji je prvostepeno osuđen na dvije godine zatvora zbog nezakonitog zatvaranja i nečovječnog postupanja prema srpskim civilima 1992. godine.

Izvor: SRNA/RTRS