U Prijedoru su prošle godine 43 maloljetnika počinila krivična djela i prekršaje, dok ih je u 2018. godini bilo 45, odnosno dva više. Kako stvari stoje, bar malo je krenulo nabolje.

Ovi podaci navedeni su u izveštaju o realizaciji Akcionog plana za sprječavanje i suzbijanje maloljetničke delinkvencije i primjenu alternativnih mjera na području grada Prijedora za prošle dvije godine.

Iz Radne grupe koja je pripremila izvještaj kažu da su mjere predviđene ovim akconim planom dale rezultat jer je manji broj maloljetnika u sukobu sa zakonom.

Prije dvije godine 10 djece mlađe od 14 godina, koja se inače smatraju krivično neodgovornim, počinila su kaznena djela, a prošle godine bilo ih je četvoro. Zabrinjava podatak da je najmlađe dijete koje je počinilo kazneno djelo u 2018. godini imalo tek pet godina.

Maloljetnici su prije dvije godine najčešće evidentirani zbog kršenja javnog reda i mira, ali zabilježeni su i slučajevi nasilja u porodici, paljevine, iznude i navođenja na prostituciju čiji su počinioci djeca. Prošle godine 10 maloljetnika osumnjičeno je za nanošenje tjelesnih povreda i dvije teške povrede, kao i devet krađa od kojih su tri teške.

Iz Radne grupe ističu da je zabrinjavajuće što veliki broj predmeta nije sudski okončan, odnosno nisu izrečene vaspitne mjere iako je Centar za socijalni rad na vrijeme dostavio podatke i prijedlog mjera.

-U 2019. godini 10 postupaka prema maloljetnicima je okončano naredbom o nepokretanju postupka, dok je izrečen samo jedan ukor od strane suda u Sanskom Mostu u prekršajnom postupku. Od strane Osnovnog suda u Prijedoru nam nije dostavljeno nijedno rješenje o izrečenoj mjeri iako su na sve zahtjeve uredno dostavljeni traženi podaci o maloljetniku i prijedlog mjera-navode iz Radne grupe.

Oni navode da je narednom periodu opravdano tražiti otvaranje savjetovališta za brak i porodicu jer maloljetni počinioci krivičnih djela često dolaze iz izuzetno nepovoljnih porodičnih okolnosti.

U prošlom periodu zajedničkom saradnjom policije, škola, komunalne policije i inspekcija realizovane su preventivne aktivnosti s ciljem dosljednije primjene zabrane točenja alkohola i prodaje duvanskih proizvoda maloletnicima.

-U sklopu Akcionog plana kontinuirano se provode preventivne aktivnosti kroz savjetodavni rad sa učenicima i njihovim roditeljima. U svim školama su formirani multisektorski timovi i uspostavljen mehanizam podrške djeci. U okviru projekta „Briga o djeci – zajednička odgovornost i obaveza“ predstavnici Policijske uprave, CSR i Doma zdravlja realizuju različita predavanja za učenike i roditelje u osnovnim i srednjim školama – kažu iz Radne grupe.

Oni tvrde da škole nastoje da jačaju saradnju sa roditeljima i uključuju ih u programe prevencije.

-Škole su kao potpisnici protokola o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja u obavezi vođenja učeničkih dosijea, praćenja ove pojave i uključivanja učenika u preventivne programe vršnjačkog nasilja, što se realizuje tokom cijele školske godine – kažu iz Radne grupe.

Oni dodaju da je u Prijedoru potrebno naći prostorije za Dnevni centar za djecu koja su prekršila zakon. Dnevni centar je prestao sa radom 2018. jer je prostorija u kojoj je bio smješten prokišnjavala i bila bez vode i sanitarnog čvora.

Vaspitni rad bez naknade

Prije dvije godine stvoreni su uslovi za primjenu vaspitne preporuke u ključivanje u rad bez naknade u korist humanitarne organizacije ili poslove socijalnog, lokalnog ili ekološkog sadržaja te potpisani su sporazumi između zainteresovanih ustanova i Centra za socijalni rad. Ova vaspitna preporuka se može realizovati u Domu za starija lica Prijedor, preduzećima Komunalne usluge i Javor, kao i udruženjima „Nada“, i „Neven” te Omladinskom centru Ljubija.

Takođe, urađene su smjernice za izvršenje vaspitne preporuke obaveznog liječenja, ali je neophpodno definisati načine finansiranja troškova.

Izvor: Srpskainfo