Autor romana “Srpsko srce Јohanovo” Veselin Dželetović izrazio je nadu da će svijet posredstvom filma o “žutoj kući”, koji bi trebalo da snimi američki reditelj Pol Kampf, vidjeti kakvu je nakazu stvorio na Kosovu, koja počiva na srpskoj krvi, gdje su Srbima vađeni organi.

Dželetović je istakao da su mnogi htjeli da ekranizuju njegov roman, ali da je scenario Pola Kampfa odličan i bio dosljedan knjizi, ubačeni su samo neki dramski dijelovi za film.

– Ako ćutimo o zločinu, mi smo saučesnici, a o albanskim zločinima nad srpskim civilima i ilegalnoj trgovini organima se dugo ćutalo. Neko je mislio da Srbima može da se radi šta god želi jer su “krvici za sve”. Mora da se govori o zločinu, da se ne povoni – dodao je Dželetović.

Dželetović je rekao da je dobijao ponude od nekoliko miliona evra da snimi film po ovoj knjizi, ali pod uslovom da se u njemu ne pominje direktno “žuta kuća”, niti Kosovo i Metohija, već neka imaginarna zemlja, što je on odbio.

– Nisu nam direktno rekli za koga rade, ali možemo da pretpostavimo ko su im “gazde”. Odbio sam svaki pokušaj da se ova priča prebaci na neko drugo mesto, jer takvo mesto i takva priča nigde drugo ne postoji – rekao je Dželetović za “Večernje novosti”.

Dželetović, koji je rođen u Lipljanu, ispričao je da su ga prijatelji i rođaci upozorili da nije dobrodošao u rodni kraj, jer se Albancima nije dopala vijest da će američki reditelj, uz podršku svjetskih zvijezda, konačno snimiti priču o “žutoj kući”.

– Ako Bog da, gledaćemo taj film jer Srbi znaju koliko smo postradali, ali svet ne zna. Neka vidi kakvu su nakazu stvorili na Kosmetu i da ona počiva na srpskoj krvi i to onih najbezazlenijih civila koji nisu učinili ništa nažao – istakao je Dželetović.

“Srpsko srce Јohanovo” je istinita priča o bogatom Nijemcu kome je u “žutoj kući” na sjeveru Albanije presađeno srce srpske žrtve. On potom dolazi na Kosovo i Metohiju u potrazi za odgovornima za svoje neobjašnjive vizije u snovima.

Izvor: SRNA/RTRS