Radio-televizija Republike srpske u posjedu je dokumenta u kojem SDA za vrijeme rata poziva muslimane da napuste Trebinje, ali se i navodi da će biti primijenjena sila prema onima koji se ogluše o naredbu. Dokumentom se na ovaj način demantuju tvrdnje o navodnom progonu muslimana iz ovog grada, kako su željeli predstaviti u SDA, čiji su predstavnici bili najoštriji u kritikama na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U salvi osuda zbog izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o Trebinju kao jednom od najljepših srpskih gradova, našlo se i saopštenje Stranke demokratske akcije u kojem se kaže da je neprimjereno ovaj grad prisvajati za samo jedan narod jer su kako ističu pripadnici ostalih naroda doživjeli progon.

Navedenu tvrdnju demantuje dokument koji je u posjedu Radio-Televizije Republike Srpske, a riječ je o instrukciji Stranke demokratske akcije za iseljavanje muslimana iz Trebinja za vrijeme rata.

– Preko naših aktivista animirati sve Muslimane, posebno ugledne i imućne da u što skorijem vremenu napuste Trebinje i pređu u Crnu Goru. Ne libiti se od pritisaka, pa i primjene sile prema onim Muslimanima koji ne postupe po ovoj zapovijedi – stoji u dokumentu SDA.

Instrukcija je izdata u januaru 1993. godine. Riječ je samo o jednom u nizu dokumenata Stranke demokratske akcije i predstavnika Bošnjaka, tvrdi predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić.

Izdati su sa jasnim ciljem stvaranja iskrivljene slike stanja u gradovima Srpske.

– Mi smo isto tako, ne pod ozbiljnu sumnju, nego sa dokazima osporili i “Markale” i mnoge druge događaje. Prosto me čudi, kako oni, čiji su najbliži stradali, nemaju želju da saznaju ko je odgovoran za stradanje njihovih najbližih. Ukoliko budemo prihvatali jednostranu priču i osuđivali drugu stranu za krivicu, mi zaista nežemo daleko otići – rekao je Savčić.

Trebinje:Dokument

Druga strana priče je da su Srbi protjerani iz Federacije BiH, gdje je prije rata živjelo 540.000 Srba.

Danas, nešto više od 50.000. Na ovu statistiku su podsjetili i iz Gradske uprave u Trebinju.

Prvi čovjek Grada smatra da su saopštenja političkih partija iz Federacije zlonamjerna, te naglasio da nema razloga za politizaciju izjave predsjednika Srbije. Јasne su i istorijske činjenice koje pokazuju strukturu stanovništva, poručuju iz Trebinja.

– Poruka svima, ovog puta i onima koji su pisali saopštenja, da dođu u Trebinje i da se uvjere kakav je to grad. Da je to grad otvoren za sve ljude koji su dobronamjerni. Želimo da poručimo da ćete za sada ići kopnenim putem ali nadamo se, i uz podršku naroda Srbije, predsjednika Vučića i naroda Srpske, da ćemo u narednom periodu izgraditi aerodrom, na ponos svih nas – naglasio je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

A za one koji dolaze kopnenim putem, na ulazu u Trebinje postavljen je bilbord, i to sa jasnom porukom.

Izvor: RTRS