Jako olujno nevreme, koje je juče zahvatilo Ivanjicu, iz korena počupalo je oko 30 stabala šljiva u ivanjičkom selu Dubrava, a prizor je bio zastrašujući.

FOTO: RINA

– Do sada neviđeno nevreme u našem selu. U dva talasa počupalo je drveće, čak i stablo oraha koje je staro više od pola veka, a znamo koliko to drvo ima jake žile i koren. Šteta na ovih 30 stabala je potpuna, a ono što je ostalo od roda je u jako lošem stanju, tako da ove sezone nema ništa od zarade. Očekivao sam oko dva vagona šljiva, a nakon oluje neće ostati apsolutno ništa – kaže Raško Milošević iz sela Dubrava, zaseok Palež.

FOTO: RINA

Kiša praćena jakim vetrom i gradom protutnjala je ivanjičkim selima i opustošila letinu. Najveća šteta pričinjena je na usevima voća i povrća, ali i na putnoj infrastrukturi.

– Oluja je kidala grane i stabla, tako da su presečeni brojni putni pravci. Ekipe su na terenu i rade na saniranju štete, angažovali su se i meštani kako bi sklonili stabla i pročistili put. Usled nevremena došlo je do kvarova na elektromreži, tako da su pojedini delovi na teritoriji opštine Ivanjica i dalje bez struje – izjavio je zamenik predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

Opštinu na Moravici ove godine ništa nije zaobišlo, nakon katastrofalnih poplava koje su se dogodile pre nepunih mesec dana, usledila je izuzetno teška epidemiološka situacija, pa je na jednu ubrzo proglašena i druga vanredna situacija, a nevreme koje je juče pogodilo zapadnu Srbiju najteže posledice ostavilo je upravo u Ivanjici.

(Kurir.rs/RINA)